Spanien: Ungdomsprotester i 60 städer

2011-05-21 11:22:43
"Jag vill inte vara slav i detta system. 20 000 demonstranter på Puerta del Sol i Madrid utmanar förbudet mot demonstrationer. Protester på torg i 60 städer runt om i Spanien. CWI:s reportrar rapporterar.

På kvällen torsdagen den 16 maj inleddes den ungdomsrörelse som sprids i Spanien och nu omfattar 150 000 demonstranter som ockuperar torg i 60 städer.

Ungdomsrörelsen – "Verklig Demokrati Nu" – fortsätter och sprider sig. Trots försök av PSOE-regeringen (Socialdemokraterna) att förbjuda protester, förväntas se en ytterligare tillväxt av detta ungdomsuppror.


Rörelsen är nu den dominerande frågan i hela landet.

Lokala val äger rum i hela Spanien nästa söndag och en av den unga rörelsens främsta krav är: "Rösta inte på dem" – de unga menar då både det så kallade "socialistiska" PSOE och högeroppositionen PP.

Åsikterna hos de protesterande ungdomarna är starkt anti-bank och anti-rika – en kraftfull stämning  mot systemet och marknaden.Banderoller på protesterna säger: "Vi är inte en handelsvara som kan köpas och säljas" och "Jag vill inte vara slav i detta system". 


Alla ungdomar som deltar identifierar sig med den allmänna idén om "revolution", men utan en tydlig plan för vad som menas med detta. Vissa förespråkar en "förändring" av "systemet", medan andra har en tydligare idé att motsätta kapitalismen – men det finns ingen klarhet om vad man ska ersätta kapitalismen med.

I Madrid planerade PSOE partiet att hålla sitt sista valmöte på torget "Puerta del Sol", men eftersom ungdomarna ockuperar torget var PSOE tvungna att flytta sitt möte. PSOE-regeringen förbjöd då ungdomarnas protester och sade att La Puerta del Sol måste rensas.

Även om detta är en ungdomsrörelse, dykter många äldre arbetsare upp på protesterna för att visa solidaritet. I Madrid finns det rapporter om att hundratals arbetare som dök upp igår kväll för att stödja ungdomar. Ungdomen är vänliga mot arbetarna. Men ungdomarna är också starkt alienerade eller fientliga mot fackföreningarna på grund av majoriteten av fackets ledare som hållit tillbaka protester. Många arbetare delar också denna uppfattning.

CWI i Spanien är att sträva efter maximal enighet mellan arbetare och ungdomar, och kräver en generalstrejk och bildandet av kampkommittéer förr arbetare och ungdomar. Vi kräver stopp för betalning av statens skulder, förstatligande av bankerna och stora industrier, under arbetarnas kontroll och styre, och vi lägger fram ett socialistiskt program för att omvandla samhället.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!