Sri Lanka: Minister ledde attack mot antikrigsprotest

2007-01-24 13:54:18
Siritunga Jayasuriya och andra organisatörer blev utsatt för ett våldsamt angrepp av beväpnade män vid en offentlig antikrigsprotest i Colombo, Sri Lanka. Han undkom nätt och jämnt med livet i behåll.

– Det här mötet skulle bli den första offentliga sammankomsten för United People’s Movement, en allians av organisationer och partier som bildats i motstånd mot kriget, regeringens repressiva lagar och matbristen, berättar Siritunga Jayasuriya i en intervju under CWI:s världskongress.
– Vi fick ett bra gensvar på våra affischer och förväntade oss så många som tiotusen människor till mötet. Redan dagen före blev vi tillsagda av polismyndigheten i området att inte genomföra samlingen, då de inte kunde garantera någon säkerhet. Jag sa att vi skulle vidta alla nödvändiga åtgärder och att detta var ett fullkomligt lagligt möte.
– Nittio minuter innan mötet inleddes, när de flesta organisatörerna åt lunch, stod jag intill scenen. Då hördes ett oljud och vi såg hur fler än hundra människor stormade scenen. De började slå sönder högtalaranläggningen och all annan utrustning.
– Där fanns Mervyn da Silva, en av viceministrarna, och han ledde hopen. När jag frågade vad de gjorde här, skrek några ”Där är han!” och började jaga mig.
– Jag sprang in i en affär och lyckades rädda mitt liv. Genom affärens fönster såg jag hur de brände ner allt vi ställt fram inför mötet.
– Jag fick senare lift med en rickshawförare (trehjulig mopedtaxi) och lyckades lämna området.

Du sa att en viceminister ledde mobben – varför tror du att någon i regeringen ledde anfallet?
– Viceministern förnekade, för övrigt, vid en presskonferens efter attacken att han ens varit där, samtidigt som regeringen säger att angreppet han ledde bara försökte hjälpa organisatörerna då vi inte ville genomföra mötet…
– I slutet på 2005, då jag ställt upp som USP:s kandidat i presidentvalet och kommit trea, varnade vi den nyvalde presidenten Mahinda Rajapakse för att vi skulle organisera massmotstånd om han fortsatte på nationalismens och krigets väg.
– Jag tror inte att det här är en isolerad händelse. Jag tror att regeringen planerat att attackera mötet på grund av våra ansträngningar att organisera en rörelse mot förtryck och hunger.
– Vi har klargjort att samtidigt som vi kämpar för de tamilsktalande människornas rättigheter, stödjer vi inte LTTE:s (de tamilska tigrarna) terroristtaktik.
– Vi har anmält attacken till regering och polis. Men de försöker ursäkta våldet genom att framställa oss som några som stödjer terrorism.

Hur är situationen för den tamilska befolkningen i Sri Lanka?
– Situationen i norr, där tamilerna är i majoritet, är fruktansvärd. Fattigdomen är enorm, priserna är fem gånger högre än normalt och människor svälter. Speciellt för barn och de äldre är situationen förfärlig. Det finns inga mediciner.
– Regeringen har stängt huvudvägen A9 norrut. Detta innebär att vägen till Jaffnahalvön, längs vilken alla varor och förnödenheter transporteras, är avstängd.
– Vi driver en kampanj för att vägen ska öppnas och kräver också att nödproviant för att klara de grundläggande behoven ska transporteras norrut. Inte ens skolor och sjukhus fungerar som det är nu.

Vad är United People’s Movement?
– UPM bildades helt nyligen och består av många politiska partier, med politiska skillnader. Men vi för en gemensam kampanj ändå, för arbetare och fattigas politiska rättigheter – mot kriget, mot nationalism och mot svälten. Inflationen ligger på 22 procent – den högsta någonsin i landet – och matpriserna går upp varje dag.
– Vi för också en kampanj för att fredssamtalen i det 28 år långa inbördeskriget ska återupptas. Om regeringen fortsätter på den blodiga vägen leder det till en permanent splittring av landet.

Och vilka mål och vilket program har United Socialist Party (USP)?

– När det gäller den tamilsktalande minoritetens problem har vi ett tydligt program. Vi tror att problemen endast kan lösas genom att försvara tamilernas principiella rätt till självbestämmande. Men vi vet att vi inte kan förvänta oss att kapitalistklassen ska lösa det här. Det finns ingen möjlighet att uppnå en varaktig lösning inom det kapitalistiska systemet.
– Vi står för att fredssamtalen ska återupptas och för ett temporärt avtal, så att arbetarklassen kan hitta en väg mot nationell enighet, bort från den nuvarande polariseringen.
– Vi är det enda partiet som erbjuder en enad kamp för alla arbetare och fattiga i Sri Lanka för alla människor: tamiler, muslimer och singaleser.

Vad kan människor utanför Sri Lanka göra för att stödja er kamp mot förtryck?
– Jag tror att det enda man kan göra är att mobilisera största möjliga stöd från arbetare och människorättsorganisationer i era länder. Många människor har dödats på grund av kriget. Det är därför rörelsen mot regeringsförtryck, och även mot LTTE:s terroristaktiviteter, behöver maximalt stöd.

Vad kan människor i Europa göra konkret?
– Jag tror att den europeiska arbetarklassen kan spela en viktig roll för att få ett stopp på detta folkmordskrig och den lankesiska regeringens repressiva åtgärder.
– Mitt namn finns, tillsammans med 21 andra, på en dödslista publicerad av nationalistiska krafter. Det är en väldigt allvarlig situation. Stöd behövs genom att människor skickar protestbrev till regeringen för att få ett slut på detta och för att dra fram attackerna mot demokratiska rättigheter och dödshoten i offentlighetens ljus.
– Men ytterst finns det inget annat sätt att ta itu med dessa problem än att mobilisera arbetarklassen till kamp för en världsomspännande socialism.

Angelika Teweleit

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!