”Städningen och sjukhusmaten var hemsk”

2013-01-21 00:15:11


Gerd Malmsten har själv fått erfara den katastrofalt dåliga städningen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Den katastrofalt dåliga städningen på många av landets sjukhus var ett av de mest uppmärksammade larmen i slutet av förra året, efter en undersökning av Dagens Nyheter som också visade på konsekvenserna i form av oacceptabelt höga nivåer på spridningen av infektioner.

Det är något som Gerd Malmsten har egna, färska erfarenheter av efter att i början av december ha varit inlagd på en vårdavdelning i fem dagar på Karolinska universitetssjukhuset i Solna efter en hudoperation.

– Man behöver inte vara pedant för att tycka att både städningen och sjukhusmaten är hemsk, säger hon när vi träffas under en försäljning av Offensiv i Kista Centrum.
Om den vård hon fick av läkare och sjuksköterskor har hon inget ont att säga.
– Den var mycket bra och den har jag inget att klaga på.
Hennes kritik gäller städningen och maten.
– Fast vi var så många som fyra, fem eller ibland sex patienter på avdelningen, svabbades bara den lilla toaletten av litet med en hink en gång varje morgon.
– Vi fick inte ens våra bord avtorkade, trots pågående reparationer som gjorde att det blev mycket damm. Om jag haft ett öppet sår skulle jag ha varit livrädd. Det var inte rent.

Och sjukhusmaten, som bestod av matlådor som bara värmts upp i mikrougn, tyckte hon var direkt oaptitlig.
– Jag åt nästan ingenting och det var inte bara jag som tyckte maten var dålig. Man kunde väl ändå se till att kunna koka upp lite gröt.
Gerd Malmsten tycker att standarden har sänkts.
– Jag vill inte ligga där en gång till. Jag har ju varit på sjukhus förr i tiden och då fick man faktiskt lagad mat på sjukhusen. Jag har också hört att man får lagad mat än idag på ­vissa håll ute i landet.
Enligt DN:s granskning följer ­bara sju av landets 53 största sjukhus vårdens nya städriktlinjer, som säger att vårdsalarna ska städas varje dag och toaletterna minst två gånger om dagen.
– Så var det inte på KS, säger Gerd Malmsten.

Av de sjukhus som följer riktlinjer­na ligger två i Stockholm, Södersjuk­huset och S:t Görans sjukhus. Att det Capioägda S:t Göran sköter sig beror enligt fackligt aktiva kommunalare på att facken där tvärtemot den allmänna trenden har lyckats förmå företaget att inte lägga ut städningen på entreprenad. Som DN påtalat är städningen av toaletterna på landets storsjukhus sämre än på flygplatserna och på Statoils bensinmackar städas toaletterna åtta gånger om dagen.
– Toaletter i fyrbäddssalar måste städas minst två gånger och på ­akuter och entréhallar ännu oftare. De allmänna toaletterna är ett visitkort för sjukhusets patientsäkerhet, säger hygienläkaren Mall Kriisa till DN.
Även om det egendomligt nog inte finns några studier om sambandet är den usla städningen med största sannolikhet en bidragande orsak till att Karolinska enligt DN har en föga smickrande tredje plats i listan över sjukhus med flest vårdrelaterade infektioner, med 12,2 procent ­smittade patienter, strax efter Linköpings universitetssjukhus och Mälarsjukhuset i Eskilstuna. I hela landet smittas nästan var tionde patient av sjukdomar när de har lagts in på sjukhus.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!