Stålnackes gräddfil 10 000 kr mer i månadspension

2017-09-14 21:16:36


Det går ingen nöd på S-politikerna.

S-styret i Luleå gör plats för nya affischnamn inför valet nästa år. I januari blir högerprofilen Niklas Nordström första kommunalråd, med Lenitha Ericsson som nytt andra kommunalråd. Därmed lämnar nuvarande kommunalrådet Yvonne Stålnacke sin post, men hon går inte lottlös. Kommunledningen vill nu gå runt reglerna för att boosta hennes pension. Kostnaden för luleborna blir cirka 10 000 kronor extra i månaden, varje månad, i resten av Stålnackes liv.

Luleås socialdemokratiska kommunalråd Yvonne Stål­nacke har valt att gå i pension i januari 2018. Enligt nuvarande regler, och det löneavtal hon har med kommunen, skulle hon inte uppbära någon pension för sina elva år som kommunalråd, eftersom hon redan har en pension från sin tidigare post som landstingsråd. Nu vill kommunstyrelsens arbetsutskott ändra reglerna och lägga på fyra år av hennes tjänst som kommunalråd till de åtta åren som landstingsråd, för att hon ska nå upp till de tolv år som krävs för full tjänstepension.
Stålnackes pension från landstinget skulle på egen hand ge henne uppskattningsvis 35 000 kronor i månaden, enligt uppgifter som Rättvisepartiet Socialisterna (RS) har fått från kommunen. Det är en summa de flesta pensionärer bara kan drömma om. Ändå anser S-ledningen att det bara är ”rimligt” att kommunen ger Stålnacke ett rejält påslag.
Enligt de uppgifter som RS har erhållit kan den extra kostnaden för kommunen uppskattas till omkring 10 000 kronor i månaden, inklusive sociala avgifter, under resten av Stålnackes liv.

Stålnackes nya ”rimliga” pension landar på omkring 43 000 kronor i månaden. Samtidigt som partivännerna ser det som självklart att tänja på reglerna för att omintetgöra de negativa effekterna av hennes hoppande upp och ned på den politiska karriärsstegen, råder socialdemokraterna över en situation där allt fler pensionärer är fast i fattigdom.
Enligt ny statistik från Euro­Stat (EU-kommissionen) lever 16,8 procent av Sveriges pensionärer i ”risk för fattigdom” – på mindre än 60 procent av medianinkomsten. Värst drabbade är kvinnor – en tredjedel av kvinnor över 75 år lever i fattigdom. År 2005 föll en av tio pensionärer under ”fattigdomsgränsen, 2015 var det en av fem, enligt uppgifter i tidningen Senioren (enligt EUs statistik justerades medianinkomsten ned till 11 800 kronor år 2016).

Jonas Brännberg, ledamot för RS i Luleå kommunfullmäktige, kommenterar till SVT:
– Jag tycker det här är ett uttryck igen för att politiker har en gräddfil. De behandlas mycket mer frikostigt än andra arbetare och löntagare i samhället. Jag tror inte att någon annan arbetsgivare skulle agera på det sättet och säga att du har för lite pension och du är orättvist behandlad och vi ska höja upp din pension.
Stålnackes årsinkomst 2016 var 822 900 kronor eller knappt 70 000 i månaden, varav 64 000 kronor i arvode från kommunen.
S-styret i Luleå kommun befinner sig så långt från vanligt folks verklighet att deras agerande tycks inspirerat av Djurfarmens devis: ”Vissa är mer jämlika än andra”.
Kommunfullmäktige fattar beslut i frågan den 25 september. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!