Stockholm: Bredbyskolan nedläggningshotad

2011-02-03 14:45:23
I Rinkeby finns två högstadieskolor: Rinkebyskolan och Bredbyskolan. Det vill Utbildningsförvaltningen nu ändra på.

Mellan 2003 och 2006 ökade antalet elever som gick ut med fullständig gymnasiebehörighet på Bredby- skolan från 45 till 75 procent, alltså tre av fyra elever, enligt lokaltidningen Mitt i Tensta-Rinkeby. Idag ligger siffran på 64 procent, enligt skolans rektor.
Bredbyskolan har heltidsanställ­da modersmålslärare i arabiska, somaliska och turkiska. Skolan har länge jobbat med att ha klasser med högst 15 elever i varje klass och även ett fadderprogram med studerande på universitetet finns på skolan för att öka intresset för studier.

Det är Utbildningsförvaltningen som har väckt förslaget om att läg­ga ner Bredbyskolans högstadium och beslutet om detta kommer att tas i maj i år.
De elever som nu går i åttan kommer att få gå ut även nian på Bredbyskolan, men hur det blir med de elever som nu går i årskurs sju är fortfarande oklart.
Anledningen till att Utbildnings­förvaltningen vill lägga ned skolan är det tunna elevunderlaget, då enligt rektorn 13 000 kvm inte täcks av elever.
Istället för att rusta upp skolan och göra den mer attraktiv vill man lägga ned den.

Några elever på skolan tog initiativ till en facebookgrupp, Vi vill ha kvar högstadiet på Bredbyskolan, för att rädda högstadiet och ännu är inte nedläggningen definitiv.
Det går fortfarande att rädda skolan, men då krävs det att elever, föräldrar och personal tillsammans kämpar för att rädda skolan.
Vi ser nu hur förorterna succesivt utarmas.
I Husby har folktandvården, barnavårdscentralen m m tagits bort och nu riskerar även vårdcentralen och därmed också apoteket att försvinna. Rinkeby har inte ens en bankomat.
Det är en nedrustning av för­orterna vi ser, där vinstintressen styr framför behov och inte tvärt­om.
Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!