Stockholm: ”Inga nazister på våra gator”

2008-12-03 16:18:35
Stockholm: 400 antirasister samlades till demonstration på Sergelarkaden i söndags. Demonstranterna, men också förbipasserande och folk på tunnelbanan och pendeln hörde man var upprörda över att nazister återigen tågade genom stan på 30 november.

Det var Nätverket mot rasism som samlat till demonstrationen, samma nätverk som organiserar demonstrationen mot nazism i Salem.
– Vi låter oss inte tystas av nazisternas hot och våld. Vi tänker inte tyst se på när antirasister attackeras och nazister utför mordbränder. Vi tänker inte tyst acceptera att nazister tågar genom Stockholms gator, inledde konferencieren.
Under en timme följde talare från flera vänster- och fackliga organisationer, däribland Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot i Haninge för Rättvisepartiet Socialisterna. Han uppmanade i sitt tal alla att mobilisera till Salem och att själva bli aktiva om man inte redan är det:
– Endast en massrörelse kan trycka tillbaka nazisterna!

En mobiliserande faktor var helt klart att nazisterna som härjat på Stockholms gator dagen innan hade misshandlat två antirasister och bränt ner anarkisternas kulturcenter Cyklopen i Högdalen.
Efter demonstrationens avslut gick en grupp på flera hundra antirasister för att bua ut nazisterna som under folkfrontens (tidigare nsf) ledning hade samlats i Berzelii park. De var cirka 200 nazister.
Efter en stund av hårda verbala angrepp från antirasisterna uppstod det viss förvirring bland demonstranterna då anarkisterna gjort rusningar. Rättvisepartiet Socialisterna är för nätverk med en demokratiskt vald ledning, för ett kraftfullt politiskt och välordnat avståndstagande mot nazismen i Salem.

Återigen behöver en rörelse byggas, som kan samla 10 000-tals antirasister, som i Kungsträdgården 1991 – då vi bröt nazisternas tradition att samlas på 30 november.
Kampen fortsätter.

RS Stockholm

 RS / Elevkampanjen kämpar för ▼

  • Låt inte nazister ta över gator­na – inga fler nazistmarscher.
  • Rusta upp förorterna. Gemensam kamp mot rasism och na­zism – för jobb och för att stop- pa nedskärningar i skolan, vården, äldre­omsorgen och barn­omsorgen.
  • Återinför rätten till asyl – amne­sti åt gömda och asylsökande flyktingar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!