Stockholm Pride 2013: Välkommen i Nöd och Lust!

2013-07-24 11:22:23
Årets tema under Stockholm Pride är ”Familjen”. Ett aktuellt tema mot bakgrund av framstegen för hbt-personers rätt till samkönade äktenskap i bland andra Frankrike, USA och Storbritannien i år. Temat knyter även an till den i Sverige aktuella debatten om surrogatmödraskap.

Pride Park – där pridedeltagare kan hänga, festa och prata med utställare – är i år flyttat till Östermalms IP. Det är där som invigningstalarna Alexander Bard och Birgitta ­Stenberg öppnar upp årets Pride på onsdagen den 31 juli. Det är också där som Prideparaden, går i mål på lördagen den 3 augusti.
Till Pride Park är man i år dess­utom ”Välkommen i Nöd och Lust!”. Varje timme kommer en vigsel att äga rum – kyrklig eller borgerlig.
Kampen för lika juridiska rättigheter oavsett sexuell läggning har ­varit en viktig del av hbt-kampen internationellt näst efter den grundläggande kampen för acceptans att få leva och leva ut sin läggning utan inskränkningar, hot och trakasserier.

Hur olika familjer – såsom kärnfamiljer, stjärnfamiljer och regnbågs­familjer – kan se ut och fungera är något som pridearrangörerna med årets tema ”Familjen” vill att vi ska disku­tera. Bland annat ställer de den intressanta frågan: ”Kan man använda kärnfamiljen som ett aktuellt begrepp och vad innebär det då?”.
Kulturhuset är även i år platsen för Pride House, där en massa seminarier rörande sexualitet, kön, normer och sexualpolitiska frågor kommer att äga rum.
Generellt domineras programmet av liberala eller reformistiska idéer snarare än grundat i hbt-personers egen aktiva kamp. Men många seminarier fungerar förstås som ­viktiga mötesplatser för hbtq-personer. Dessa är viktiga både på ett personligt plan och om de kan fungera som språngbräda för förändring.

Speciellt kan några seminarier som syftar till ett fortsatt arbete utanför den egna kretsen lyftas fram.
Det är förstås RS eget seminarium ”Privatiseringshetsen och hbtq-personers kamp för en välfärd utan vinst” på fredagen.
Aktivistiskt verkar även Ung Prides ”Queera aktiviteter!”, liksom RFSL:s ”Transaktivistskola!” på tisdagen. Viktigt ur ett samhälleligt/ fackligt perspektiv kan även Lärarnas Riksförbunds seminarium ”Det öppna klassrummet” vara på torsdagen samt Kriminalvårdens seminarium ”Hbtq i Kriminalvården – hur ska vi jobba?” på fredagen.
Internationellt fokus i ett annars väldigt svenskcentrerat programutbud är bland annat RFSU:s seminarium ”Hur påverkar den ­ekonomiska krisen i södra Europa ­hbtq-personers rättigheter?” på fredagen samt ”Asylforum – om asylpolitiken och asylpraktiken” på torsdagen, som arran­geras av RFSL med flera.

Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!