Stockholms län: Dyrare SL-kort och ny sämre taxa

2007-05-16 13:27:03
Ännu dyrare SL-kort och en marginell sänkning av landstingskatten med tio öre är huvuddragen i landstingets budgetdirekt för 2008 som presenterades i förra veckan.

Taxehöjningar i kollektivtrafiken fortsätter. Under de senaste åren har priset på det så kallade 30-dagarskortet ständigt ökat oavsett majoritet i landstinget.
Hösten 2002, då s, v och mp hade makten, beslutades om 100 kronors höjning, från 500 kronor till 600 kronor. När högeralliansen återtog makten höjdes priset ytterligare till 620 kronor. Och kortet kommer att bli ännu dyrare. Det står klart sedan den borgliga alliansen i förra veckan presenterade sin budget.

Differentierad SL-taxa

För 30-dagarskorten finns idag enhetstaxan, som betyder att kortet kostar lika mycket oavsett hur mycket och var man åker i länet.
Men nu har moderaterna också fått igenom kravet på en differentierad SL-taxa, vilket partiet har stridit för sedan mitten av 1990-talet. Tanken är sedan att det ska finnas flera olika lokala SL-kort för resor inom exempelvis Södertälje eller Norrtälje och för Stockholm och de närmaste kommunerna.
Sedan tidigare har högeralliansen i Stockholm stad beslutat att den som får socialbidrag inte längre har rätt till SL-kort. Den som uppbär socialbidrag får nu sitt behov av SL-kort prövat.
Den nya majoriteten slår därmed en gång för alla fast att man är motståndare till den självklara rättigheten att fritt kunna röra sig i den stad där man är bosatt. Genom att införa differentierad SL-taxa understryks detta extra tydligt.

Tobias Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!