Stöd barnmorskornas kamp!

2013-05-09 08:27:07

foto: Minela Mahmutovic
En barnmorska per födande kvinna, lyder barnmorskornas nyckelkrav.

Internationella barnmorskedagen den 5 maj uppmärksammades runt om i landet. I Göteborg med en demonstration med uppåt 300 deltagare och i Stockholm med livligt tåg genom Södermalm. Med Sambomba i täten dansade barnmorskorna genom Södermalm.

Överallt var huvudparollen ”En barnmorska per kvinna” och vid samlingen på Kungsportsplatsen talade Marianne Weichselbraun, ordförande för Göteborgs barnmors­kesällskap:
– Idag firas den internationella barnmorskedagen med budskapet: världen behöver fler barnmorskor! I världen dör en kvinna varannan minut i barnafödande, varje minut dör sex barn i samband med förloss­ningen. Med fler barnmorskor skulle siffrorna minska med minst 60 procent.
– Men även i Sverige och i Göteborg är förlossningsvården pressad. Vi vill ge goda råd och stöd till varje kvinna som föder, men idag tvingas vi springa runt mellan dem.

Marianne Weichselbraun berättar vidare i en  Offensivintervju om hur ett långsiktigt arbete är det som krävs för att barnmorskor ska få förutsättningar för att kunna erbju­da en trygg och säker vård för kvinnor och barn.
Offensiv träffade även på Karin Aronsson, en av initiativtagarna till demonstrationen.
– Vi har samlats här idag med huvudkravet: En barnmorska per födande kvinna! Vårt arbete styrs mycket av de resurser som ges och i dagsläget finns det brist på både personal och pengar inom vård och omsorg.
Efter drygt en timme efter demonstrationens start tågade deltagarna till Slottsskogen med talkörer som ”Ropen skalla – en barnmorska till alla” och ”Vi vill ge – en trygg och säker vård”.
På vägen möttes de av applåderande åskådare. Väl framme vid Slottsskogen satte deltagarna upp bord för en gemensam fika.
Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv ger fullt stöd till barnmors-kornas kamp och samlande krav på att få de förutsättningar som krävs för en trygg och säker vård.
Minela Mahmutovic

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!