”Stoppa alla utvisningar”

2006-07-28 16:00:36
Ansvariga på Migrationsverket säger att beslut om flyktingar från Kongo-Kinshasa och Sudan kommer inom de närmaste veckorna. Det berättar Mulenga Nyunyi, aktiv i nätverket Flyktingar från Kongo.

Trots att situationen i Kongo-Kinshasa beskrivs som den värsta humanitära katastrofen i världen av FN:s vice generalsekreterare Jan Egeland har det svenska Migrationsverket hittills gett negativa besked till många flyktingar.
Det senaste halvåret har dock flyktingarna trappat upp sina egna kampanjer, samtidigt som krisen i Kongo-Kinshasa fått större uppmärksamhet i svenska media.
”På listan över världens mest ’misslyckade’ (i bemärkelsen instabila) stater som amerikanska Foreign Policy nyligen publicerade var sex av de tio värsta länderna afrikanska med Kongo på andra plats efter Sudan”, konstaterade Dagens Industri i en ledare nyligen.
För tre veckor sedan överlämnade Flyktingar från Kongo ett PM om situationen i landet till Migrationsverket.

Förföljelse väntar i Kongo

– Vi vill visa att läget i Kongo-Kinshasa är allvarligare än till och med andra krishärdar som Afghanistan, Irak och Somalia. Flyktingar från dessa länder deporteras inte från Sverige på grund av läget där. Vi kräver stopp för alla utvisningar till Kongo-Kinshasa, berättar Mulenga Nyunyi.
– Vi som flytt från Kongo-Kinshasa kommer att förföljas om vi skickas tillbaka. Flyktingar som utvisats från Storbritannien har torterats och försvunnit vid återkomsten till Kongo.
Flyktingarna från Kongo-Kinshasa har väntat mellan två och fem år för att få besked.

Demonstration 30 juni

Nu på fredag, den 30 juni, genomförs en ny demonstration i Stockholm, från Sergels torg kl 10.00 till utrikesdepartementet.
Kravet på stopp för diskriminering av flyktingar från Kongo är en av demonstrationens paroller.
De närmaste veckorna kommer flyktingarna från Kongo-Kinshasa och Sudan att tvingas leva i ännu större osäkerhet. Detta trots att beskedet borde vara självklart – att de har rätt att få stanna i Sverige.

Per-Åke Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!