Stoppa avrättningarna av politiska fångar i Iran

2009-11-12 12:55:19
Iran avrättar mer personer per capita än något annat land. Endast Kina avrättar fler fångar. Sedan början av året, men framförallt sedan massrörelsen i somras har avrättningarna ökat markant.

Idag väntar över 135 unga på dödstraff, varav 120 inom en snar framtid. Bara i år har regimen avrättat 240 personer. Iran är även det land som dömer flest barn till döden.

De flesta avrättningarna har politiska motiv, att straffa de som vågat att kämpa för sina rättigheter och sin frihet men också för att skrämma andra till tystnad.

Det är heller inte ovanligt att de som fängslats har försvunnit och anhöriga får inga svar, andra har hittats döda utanför städerna.

Sedan massrörelsen i juni som växte fram efter valet mot diktaturen har tusentals fängslats, bara under demonstrationerna den 4 november fängslades 400 i Teheran.

Nyligen avrättades fem personer i det ökända Evinfängelset där politiska fångar hålls fängslade, torteras och mördas.

De senaste två åren har 26 ungdomar avrättats.

Många politiska aktivister som dömts till döden väntar nu på sin dom. Spekulationer är att regimen för att statuera exempel kommer genomföra nya massavrättningar med offentliga hängningar, för att skrämma folk till tystnad.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!