Stoppa det nazistiska våldet

2013-12-12 14:13:42
Kampanjen inför söndagens demonstration mot de nazistiska våldsattackerna längst tunnelbanans linje 17 i södra Stockholm har full fart. På det senaste planeringsmötet deltog ett tjugotal personer. Flygbladsutdelningar är planerade för varje morgon. Dessvärre fortsätter det nazistiska våldet.

Det var efter att en kille blev misshandlad av nazister natten mot den 29 november i Björkhagen som de boende fick nog och började ­planera inför demonstrationen, som är den 15 december klockan 12:00. En vecka senare var det nära att det hände igen. Här berättar offret om vad som hände:
– Jag skulle möta en vän i Kärrtorp. Han dök inte upp. En 20-åring kom fram och började prata med mig. Jag talar inte svenska, men jag kunde förstå att han sa ”blatte” och ”svartskalle”. Han började prata högre och det kom fram ytterligare 7-8 män. Typ två av dem såg ut som nazister, de var skinnskallar och svartklädda. Jag började springa. Snart kom jag till ett bostadsområde där det var fyra ungdomar. Förföljarna försvann. En av ungdomarna pratade arabiska med mig och bekräftade att det varit mycket nazism i området på ­sistone. Jag är lycklig för att jag kom undan, att jag inte råkade halka eller ramla omkull.

Offensiv har även träffat en kille som blev attackerad av nazister med kniv natten mot lördag vid Hökar­ängens tunnelbana.
Svenska Motståndsrörelsen är huvudmisstänka eftersom de samtidigt har bombarderat området med hakkors, tyr-runor och reklam för sin hemsida.
Både Kärrtorps torg och Björkhagen har vandaliserats. Värst drabbat är Kärrtorps gymnasium.
När Offensiv gick till skolan för att undersöka saken mötte vi en förtviv­lad vaktmästare som fyra gånger på en dryg veckas tid har fått klottersanera, men det var ändå fullt med nazistiskt klotter på skolan.
Skolledningen har tyvärr avböjt ett erbjudande från Studenter mot rasism om att ha informationsbord på skolan angående den antinazisti­ska demonstrationen.
”Vi vill fortsätta vårt inre arbete på våra villkor och inte göra skolan till arena för olika gruppers retorik. Klotterattacken har vi polisanmält och har fortsatt kontakt med polis”, skriver en av rektorerna i ett mail – som om nazism och antirasism är likvärdiga grupper som tjafsar med varan­dra.

Det tillfälliga nätverket Linje 17 mot rasism består av personer från olika organisationer, t ex Rättvi­separtiet Socialisterna och Syndikalisterna, likväl som oorganiserade. Responsen från torgen har varit att många är upprörda över det som har hänt.
Alla har sett det obehagliga klottret, men alla har inte känt till ­våldet. Många säger att de kommer på demonstrationen och tillägger att det inte kommer att räcka med en manifestation.
Nätverket betonar behovet av att var och en engagerar sig. Ammar Khorshed är en av dem som kommer att tala på demonstrationen.
– Det finns planer på att lansera ett upprop mot rasism inom fotbollen, vilket jag kommer berätta om på söndag och be folk hjälpa mig att jobba vidare med. Inom bollklubben Bagarmossen/Kärrtorp finns behov av ett sådant upprop med ett tydligt avståndstagande från rasism.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!