Stoppa fri konkurrens på järnvägen

2009-04-01 17:15:20
Återställ SJ som Hela Folkets Järnväg, klimatomställning av hela transportsektorn.
Det kraven ställde sig ArbetarInitiativet bakom på lanseringsmötet inför EU-valet i lördags.

Arbetarinitiativet fördömer i ett uttalande infrastrukturminister Åsa Tors­tenssons förslag om total avreglering av persontrafiken på Sveriges järnvägar:
”Förslaget om fri konkurrens på samma trånga och redan idag överbelastade spår är mer extremt nyliberalt än vad som existerar någon annanstans i världen, inklusive England.
Att det kan läggas fram idag är ett sorgligt besked om den obefintliga förmågan till motstånd från de eta- blerade s k oppositionspartierna och fackföreningsrörelsens ledning mot nyliberala excesser, ens nu under det ideologiska sammanbrottet för dessa idéer.

SJ har utan fackligt och politiskt motstånd förts till sammanbrottets rand av den uppstyckning, bolagisering och utförsäljning som redan har skett av alla tidigare verksamheter, inklusive järnvägsstationer, lok, vagnar, städning, dataenhet och underhåll. Konsekvensen är förseningar, fler by­ten, krångliga biljettsystem och eftersatt underhåll.
Fri konkurrens på spåret kan inne­bära ett dödligt slag mot järnvägstrafiken med nedlagda regiontåg, dyrare priser, sämre säkerhet och service.

ArbetarInitiativet kommer att genomföra en riksomfattande protestdag mot den föreslagna avregleringen genom samtidiga protestmö- ten vid järnvägsstationer i hela landet.
ArbetarInititivet kräver en helt annan järnvägspolitik som ett led i en koldioxidfri och social trafikpolitik, som bland annat kan ersätta en stor del av inrikesflyget och långväga biltrafik med:
  • En krisplan för demokratisk och snabb klimatomställning av hela tran­sportsektorn med koldioxidfria fordon, kraftigt utbyggt järnvägsnät och snabbtåg.
  • Utbyggd och fri kollektivtrafik.”

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!