Stoppa hatbrotten!

2008-07-30 17:08:42
På söndagkvällen, den 27 juli, utsattes ett homosexuellt par i Stockholm för en våldsam attack. Överfallet skedde i Tantolunden, platsen för Pride Park, som inte hade öppnats ännu. De båda männen blev rånade och grovt misshandlade. En av männen blev knivskuren i magen och fick föras till sjukhus. Attacken genomfördes av tre personer och var helt oprovocerad. Anledningen var just att paret var förälskade och hade kysst varandra.

Brottet rubriceras som grovt rån och försök till mord. Förövarna är fortfarande på fri fot, men polisen uppger att de har bra spår och tror att de kan få fast de skyldiga.
Ingen nazistgrupp har skrutit om överfallet på sin hemsida, men det är ofta nazister som ligger bakom våldsamma hatbrott.
Tidigare år då Pride har attackerats har nazister legat bakom, till exempel gick en grupp nazister till attack mot själva Prideparaden i Stockholm 2003. I maj i år försökte svenska motståndsrörelsen störa ett lokalt Pridefirande i Eskilstuna.
De senaste åren har vi sett en ökning av antalet hatbrott mot hbt-personer. Under 2007 anmäldes 725 fall av homofobiska hatbrott, det högsta antalet sedan mätningarna började. De flesta homofobiska hatbrotten sker i vardagen och i 25 procent av fallen rör det sig om våldsbrott, det är en högre andel jämfört med de övriga hatbrotten.

Polisen har en särskild hatbrottsjour i samband med EuroPride. Samtidigt har kursen om hatbrott tagits bort från polisutbildningen. Den behöver återinföras och hatbrotten måste tas på allvar, inte bara i samband med Pride och inte bara i Stockholm. Till skillnad från borgerliga politiker tror dock Rättvisepartiet Socialisterna inte att hatbrotten kan stoppas av polisen. Det krävs aktiv kamp mot homofobin i hela samhället. Varje fall av homofobiskt våld eller diskrimering behöver mötas av protester underifrån på arbetsplatser, i skolor och bostadsområden.

Lokala kampanjer kan ställa krav på lokala politiker. I de motioner som Rättvisepartiet Socialisterna lämnat in i Luleå och Haninge kommunfullmäktige finns krav på att:
– Kommunal personal som arbetar in­om vård, omsorg, elevvård eller utbildning ska få kompetens inom ge- nus- och hbt-perspektiv, exempelvis genom RFSL eller andra organisationer som arbetar med sexuellt likaberättigande.
– Kommunen bygger ut elevvården med målet att det ska finnas kamrat­stödjare i alla högstadie- och gymnasieskolor.
– Sexism och homofobi inom skolan skall motverkas med genus-och hbt-perspektiv i samhällskunskap, ­historia och sexualkunskap.
– Allt materiel som berör sex och sexualitet inom undervisningen inventeras, i samråd med ­organisationer som arbetar med sexuellt likaberättigande.

Att ta strid mot nazism och rasism är viktigt för att att sätta stopp för hatbrotten. Hbt-rörelsen behövs i kampen mot rasism. Till hösten kommer Elevkampanjen att driva Sänk Rasismen-kampanjen på skolorna.

En fråga man kan ställa sig är varför homofobin finns över huvud ta­get. Homofobin hänger ihop med  kvinnoförtrycket och klassamhället. Homosexuella, bisexuella och transpersoner (hbt) ifrågasätter bara ge­nom att existera könsroller och den traditionella kärnfamiljen. Klassamhället är beroende av att kvinnor och män har olika könsroller och av kärnfamiljen som institution, för att bland annat kunna utnyttja kvinnor som gratis arbetskraft i hemmet. Det förklarar varför homofobin frodas bland de som mest hyllar familjen som samhällelig institution, som högerextre- ma, rasister och religiösa fanatiker. Men det betyder också att hbt-rörelsen inte kan lita på borgerliga politiker som samtidigt som de pratar om hbt-rättigheter för en politik för att tvinga tillbaka kvinnan till hemmets sfär.
En hbt-socialist i Stockholm

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!