Stoppa krigsövningen ACE

2017-05-24 23:40:33
Medan stridsflygplan, Awacs och till och med den ökända amerikanska B-52-bombaren dånar över Norrbotten under krigsövningen ACE ordnas protester mot den militära upprustningen. Förra helgen var det demonstration i finska Rovaniemi och lördag den 27 maj ordnar Rött Forum en demonstration i Luleå.

I en värld med rekordmånga flyktingar i världen, utdragna förödande krig och återkommande terrordåd försöker stora delar av det politiska etablissmanget, militären och media använda situationen för en militär upprustning och svensk anslutning till Nato, i en kapprustning framförallt med Ryssland. 

Krigsövningen ACE 17 i norra Sverige och senare Aurora 17 i södra Sverige är en del i den utvecklingen.

Samtidigt är det tydligt att det är just den imperialistiska striden mellan stormakterna, som Sverige nu allt aktivare vill delta i, som är orsaken till en allt osäkrare värld. 

Att USA och Nato fört brutala krig med katastrofala konsekvenser i Afghanistan, Irak och Libyen medan de struntat i andra konflikter och folkmord har bara med intressen hos den styrande eliten att göra. 

Det handlar om direkta ekonomiska intressen, som till exempel olja, men också geopolitiska intressen i form av makt och inflytande, som också de indirekt handlar om den rika elitens möjligheter till vinster nu och i framtiden. 

De regeringar som backar upp de imperialistiska krigen kan också förvänta sig belöningar för ”sina” storföretag.

Det är ingen slump att samtidigt som Oxfam konstaterade åtta individer äger lika mycket som halva jordens befolkning så ökar världens militärutgifter och de väpnade konflikterna tender att bli både fler och långvarigare.

Redan i början av 1800-talet skrev krigsstrategen Clausewitz att ”krig är inget annat än politik med andra medel”. 

Sedan kapitalismens allvarliga strukturella kris bröt ut på allvar 2007 så har de olika ekonomiska makteliterna både blivit  allt mer aggressiva mot varandra och mot de fattiga.  

Det är i denna imperialistiska maktkamp och ”delning” av världen som svenska regeringen, uppbackad av militärer och ”näringslivet”, allt mer aggressivt vill delta i.  

  • Nej till Nato! Nej till ACE och Aurora. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!