Stoppa nytt flyktingfängelse i Luleå

2018-01-24 16:30:31

foto: Offensiv
Nej till flyktingfängelser i Luleå – stoppa utvisningarna.

Förra veckan kom beskedet att Migrationsverket ska etablera ett nytt flyktingfängelse (”förvar”) i norra Sverige, och har frågat Luleå, Umeå och Östersund om detta.
Det är regeringen som har krävt 150 nya förvarsplatser utöver de 357 som finns, för att kunna öka på tvångsutvisningarna, framför allt till Afghanistan.

-Rättvisepartiet Socialisterna menar att Luleå kommun ska säga bestämt nej till en av de mest inhumana delarna av regeringens utvisningspolitik, säger Jonas Brännberg, kommunfullmäktigeledamot.
Östersund har redan tackat nej med hänvisning till att de ”saknar lämplig mark”.
Enligt uppgifter till Offensiv handlar det dock om att ledande politiker sagt ifrån och menat att ”här sysslar vi med integration och vill inte bli förknippade med förvar och avhysningar”.
Det gäller dock inte för högersocialdemokraternas kommunalråd i Luleå, Niklas Nordström.
– Självklart ska vi hjälpa myndigheten att hitta en lämplig placering i Luleå (…) Det vore märkligt om vi frivilligt släppte ifrån oss arbetstillfällen, säger kommunalrådet till Kuriren den 19 januari.

Jonas Brännberg kontrar i samma artikel:
– (Arbetsplatser) blir det ju av en urangruva och av att tillverka splitterbomber också. Man kan fundera över vilka verksamheter vill jag ha i Luleå, är det värt de här arbetsplatserna? säger Jonas Brännberg.
På sociala medier rasar folk över planerna på nya förvar. ”Bygg bostäder iställer för flyktingfängelser” är en vanlig kommentar.
– Med hjälp av ovetenskapliga ålderbedömningar sätts människor som behöver skydd och stöd istället i fängelse i väntan på tvångsutvisning. Hundratals miljoner kronor och hundratals poliser används för detta istället för att använda samhällets resurser till att till exempel rusta upp vården eller bygga bostäder som vanligt folk har råd att bo i. Luleå kommun ska inte bidra till denna psykiska misshandel av människor, säger Jonas Brännberg.

Nyheten om flyktingfängelse har fångats upp av Låt oss Leva – Ung i Sverige Luleå, som planerar en protest utanför kommunfullmäktiges möte måndag den 29 januari. Samling utanför Stadshuset kl 12.30.


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!