Stoppa rasistiska SDU

2011-10-09 15:49:59


Ett nytt nätverk mot rasismen tar form i Malmö.

Engagemanget var på topp när det nystartade Malmös Nätverk mot Rasism hade sitt första möte i en föreningslokal i södra Malmö. En handfull organisationer har redan anslutit sig och fler är på väg. Den antirasistiska demonstrationen den 15 oktober blir ett första avstamp i nätverkets arbete.

Det 15-tal personer som deltog på planeringsmötet representerade organisationer som Mapucheföreningen Gulamtun, Iranska Flyktingrådet och Rättvisepartiet Socialisterna. Deltagarna hade många åsikter om hur arbetet ska organiseras och det blev en utmaning att begränsa mötestiden. Mötet beslutade bland annat att nätverket ska hållas öppet för opinionsyttringar från medlemsorganisationerna.
– Avsikten med Nätverket är inte att vi ska ha samma åsikter, utan att vi ska kunna organisera gemensamma aktiviteter, menade Camilo Flores (RS).
Gaston Varas från Mapucheföreningen Gulamtun, tillade att han ”inte tänker tillåta någon att förbjuda mig att vara politisk”.

Malmös Nätverk mot Rasism kommer att kämpa för att engagera det rika föreningsliv som finns ute i Malmös stadsdelar i kampen mot rasism.
Den 15 oktober planerar det rasistiska Sverigedemokratisk Ungdom sin ”största demonstra­tion någonsin i Malmö”. SDU planerar att utöver ”invandringsrela­terade problem” prata om ”arbetsmarknadspolitik, bostadspolitik och kriminalpolitik”.
Deras försök till ­demonstration har som främsta uppgift att hetsa mot etniska minoriteter och flyktingar.
De kanske talar om ”välfärd och trygghet”, men för verkliga satsningar på de områdena krävs det ökade resurser till vård, skola och omsorg.
Det krävs mer pengar till bland annat fritidsgårdar och en ökad lärartäthet i utsatta områden för att öka tryggheten, inte fler nedskärningar. Men SD:s riksdagsledamot Carina Herrstedt erkände att man inte utesluter några besparingar [nedskärningar] på förhand. I Haninge ville SD ­skära bort 96 miljoner kronor från den kommunala budgeten, i Landskrona 50 miljoner kronor och i Göteborg ville partiet skära ner 43 miljoner kronor på skolan.
Sverigedemokraterna är med och röstar för privatiseringar av välfärden som när SD sålde ut mödrahälsovården i Landskrona tillsammans med borgarna.
Med andra ord har inte SD något nytt att komma med i frågor om välfärd och trygghet. Det är den extrema rasismen som skiljer ut partiet från det övriga etablissemanget.

SDU skryter om att man bjudit in talare från det italienska partiet la Destra som har starka fascistiska kopplingar. Detta är ännu ett bevis på att Sverigedemokra­terna inte är ett rumsrent parti bara för att man tagit sig in i riksdagen. Partiet är en del av den våg av rasistiska och nyfascisti­ska partier som har valts in i parlament efter parlament runt om i Europa.

Sverigedemokraternas politik slår inte bara hårt mot asylsökande och papperslösa, den inspirerar också till våldsdåd från nazister och andra ­högerextrema. Terrordåden i Norge är ett ­extremt exempel på det. Det är ingen slump att massmördaren Breivik kunde utföra och legitimera sina avskyvärda handlingar i en tid som denna. Han agerade i ett samhällsklimat där rasistiska partier runtom på kontinenten skördat valframgångar, något som har bidragit till en viss normalisering av rasismen i samhället. Även om den norske terroristen agerade ensam så var han inte ensam i sin föreställning om arbetarrörelsen och muslimer som ett hot mot vår civilisation. Han var en flitig debattör på internetsajter och forum som många av SDU:s medlemmar och sympatisörer huserar på.
Vi demonstrerar mot Sverigedemokraterna för att visa att de inte är ett normalt parti och att deras rasism inte får bli en norm i samhällsdebatten som i skräckexemplet Danmark.

Sverigedemokraterna planerar sannolikt att starta sin demonstration på Stortorget, efter att ha övergett den ursprungliga planen på Gustav Adolfs torg. Man kommer att försöka marschera till Triangeln.
Vi kommer denna dag att använda oss av vår grundlagsskyd­dade rätt att protestera mot rasism och kommer att samlas på Gustav Adolfs torg. Tidigare lärdomar är dock att polisen har försökt att inskränka alla andras demokratiska rättigheter till förmån för rasisterna när de samlas. Det är därför viktigt att demonstrationen mot rasism denna dag blir stor.
RS menar att det är Malmöborna som bestämmer över sina gator och torg, inte kringresande rasister eller kravallutrustad polis. För att genomföra en lyckad och fredlig demonstration krävs att så många som möjligt sluter upp.
Inspiration kan finnas i den stora folkliga demonstration som stoppade Sverigedemokraterna i Göteborg strax före riksdagsvalet 2010; då ockuperades torget av antirasister.

Malmös Nätverk mot Rasism håller nästa planeringsmöte på söndag klockan 16.00.
För mer info, kontakta oss på Facebook eller via e-post (malmos.natverk.mot.rasism@gmail.com).

Ammar Khorshed

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!