Stoppa utvisningarna – återinför asylrätten

2012-01-15 12:12:12


Den 17 december demonstrerade flera hundra i Sundsvall mot utvisningen av familjen Danielian samt Migrationsverkets behandling av familjen El Koreh som hotas av utvisning till Libanon.

Migrationsverket fortsätter att utvisa politiska flyktingar, sjuka och familjer som sedan åratal etablerat sig i Sverige. Som Offensiv har skrivit om i samband med protesterna i slutet på förra året finns flera av dessa upprörande fall här i Sundsvall.

Familjen Danielan, som utvisades till Armenien från Ånge, kämpar nu för att kunna komma tillbaka till Sverige. ICA-butiken i Ånge har gett mamman i familjen en anställning. Nu försöker man ordna pass och efter det ska en ansökan om arbetstillstånd lämnas in. Skulle arbetstillståndet beviljas kan de återvända till Sverige.
Passen beräknas vara klara i mitten på januari och sedan ska gruppen ”Save the Danielans” lämna in ansökan till Migrationsverket.

Tillsammans med kampen för familjen Danielans hölls också protester innan årsskiftet för Sundsvallsfamiljen El Koreh, som har hotats av utvisning till Libanon. Men trots en stor kampanj fick inte syskonens klasskompisar på Södermalmsskolan den julklapp de hade hoppats på. I början av januari kom beskedet från Migra­tionsverket om att utvisningen ska verkställas.
Ett annat uppmärksammat fall här i Sundsvall är Afshar Khan och hans fru Ruksana Khan.
Familjen tvingades fly för att Afshar förföljdes på grund av politisk verksamhet.
Han var sjuk redan då, men hans sjukdom har ytterligare förvärrats. Afshar lider av en lungsjukdom och är dygnet runt tvungen att ha tillgång till en syrgastub.
Ruksanas dotter och hennes barn bor i Stockholm och de har uppehållstillstånd.
Ett läkarintyg förklarade att Afshar löper stor risk att dö om han utvisas. Med detta som argument ansökte familjens advokat om inhibition av utvisningsbe­slutet. Lagom till jul kom Migrationsverkets avslag och nu riskerar Afshar att både bli fängslad för politisk verksamhet och dö av sin sjukdom.

– Läkarvården finns inte i Bangladesh och om jag inte får vård kommer jag att dö, säger Afshar till Sundsvalls Tidning.
När det gäller familjen Al Hassan, som hotas av utvisning till Syrien, väntar man nu på besked inom den närmaste tiden. Efter en massiv kampanj tog Migrationsverket tillfälligt tillbaka beslutet och skulle återkomma in­om ett par månader.
Protesterna mot den inhumana flyktingpolitiken behöver spridas över landet.
Det skulle behövs en riksomfattande rörelse, liknande Flyktingamnesti 2005, för att stoppa utvisningarna och återinföra asylrätt samt amnesti till gömda flyktingar.
Per Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!