Stoppa vårdnedskärningarna

2016-04-20 13:15:33


Dags för en ny uppslutning för vården i protest mot de nedskärningar som hotar den.

Ådalen reser sig igen! På söndag i Härnösand blir det en ny massdemonstration mot de nya nedskärningar som ska drabba vården i Västernorrlands läns landsting. Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv välkomnar och stödjer demonstrationen för en rättvis och jämlik vård för alla. Med en stor demonstration i ryggen kan vi gå vidare för att stoppa de föreslagna nedskärningarna.

Affischerna är uppsatta sedan länge. Budkavle kommer, budkavle går!
Hundratalet organisationer och företag har ställt sig bakom demonstrationen, kyrkorna i Junsele och Resele har ställt in sina högmässor för att alla ska kunna demonstrera.
Bussar är bokade och på söndag den 24 april är målet att en ny massdemonstration, nu i Härnösand, ska riva upp landstingspolitikernas nedskärningsbeslut.
”Tillsammans ska vi kräva ett stopp för utarmningen av vår välfärd”, manar arrangören Ådalen reser sig.

Socialdemokratiska partidistriktet har gått hårt fram för att ”få rättning i leden”.
Två ledande socialdemokrater, förra landstingsstyrelsens ordförande Linnea Stenklyft och Åsa Sjödén från Junsele respektive Sollefteå, har båda efter hembesök förmåtts att avsäga sig även sina platser i landstingsfullmäktige för att de inte tänkte rösta för att akutkirurgin flyttas från Sollefteå sjukhus.
Socialdemokraterna och Miljöpartiet har fått igenom sina nedskärningsbeslut om ”strukturella åtgärder” i landstingsstyrelsen.
På socialdemokraternas distriktskongress den gångna  helgen vann också landstingsledningens linje med bred majoritet trots motstånd från socialdemokraterna i Ådalen.
Den 27-28 april ska landstingsfullmäktige ta beslut om akutkirurgin i Sollefteå ska flyttas till Ö-vik och medicinska rehabiliteringen från Härnösand till Sundsvall. Tre dagar före mötet kommer den utomparlamentariska kampen att säga sitt då tusentals människor, patienter, personal, anhöriga och alla andra, gamla som unga, står upp för en trygg och jämlik vård för alla i länet.

Arrangören Ådalen reser sig mobiliserar brett, men utgår från de socialdemokratiska arbetarkommunerna i Kramfors och Sollefteå.
Tillsammans med Aktionsgruppen för Sollefteå framtidens akutsjukhus anser de att landstingsledningens åtgärder inte kommer att ge några nämnvärda besparingar, men vara början på en avveckling av Sollefteå sjukhus.
Kampen har hittills bestått av stora demonstrationer, men också offentliga möten under rubriken ”Sagan om landstinget Västernorrland” med politikerutfrågningar, publika redogörelser om misskötseln av landstingets ekonomi.Landstingsstyrelsens beslut har även överklagats till förvaltningsdomstol  eftersom en moderat ledamot har bostad i Stockholm.
Förslag har även funnits om att starta en namninsamling för att få till en folkomröstning i frågan. Denna idé drogs dock tillbaka efter två dagar.

Om politikerna trots demonstrationen kör över opinionen i Ådalen och Härnösand har den utomparlamentariska kampen metoder för upptrappning.
Doroteaborna stoppade ett nedläggningsbeslut då de fredligt ockuperade sin sjukstuga i flera år.
På 1980-talet ockuperade sömmerskorna i Sollefteå sin arbetsplats när den statligt ägda Eiserfabriken skulle läggas ner.
Arbetarkommunerna, vårdfacken och kampanjorganisationer kan också diskutera möjligheten att organisera och mobilisera stöd för lokala politiska generalstrejker för kravet om akutsjukhuset kvar.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:
• För ett fortsatt vårduppror mot nedskärningspolitikerna – rädda vården i alla delar av länet.
• Stoppa nedskärningarna på vården. Rädda Akutsjukhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik, liksom Rehabmedicin i Härnösand.
• Staten måste omedelbart skjuta till de resurser som krävs för en jämlik rättvis vård!
• Vården ska drivas i offentlig regi och utan vinstintresse.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!