Stoppade utvisning av romsk flykting – asylaktivister i Göteborg åtalas

2011-08-31 15:36:41
På måndagen åtalades tretton asylrättsaktivister som i våras genom blockad stoppade en utvisning av en romsk man vid förvaret i Kållered i Göteborg. Aktivisterna åtalades för ohörsamhet mot ordningsmakten

Innan rättegången vid Göteborgs Tingsrätt kl 13.00, samlades ett 60-tal demonstranter i Brunnsparken för att med tal och talkörer göra allmänheten uppmärksam på det som sker.

– Polisen drog batong, satte sig över ryggen på de fredliga demonstranterna och sprayade dem därefter med pepparspray, sa Stefan Berg vid demonstrationen.
Att tretton personer åtalats är ingen slump, utan en del av rättsväsendets skrämseltaktik mot den framväxande asylrörelsen. Detta är andra ”massrättegången” mot asylaktivister i Göteborg  på mindre än ett halvår. Den första hölls i april.
Att det är just dessa tretton som står åtalade är oroväckande då de är rent slumpmässigt utval­da individer. Några av de åtalade deltog inte ens i blockaden utan agerade som fotografer eller observatörer.

Väl under rättegången hävdade åklagaren att de åtalade inte hade lyssnat på poliserna på plats och att de var en folksamling som störde den allmänna ordningen. De åtalade menade dock att det var omöjligt att höra den andra ordningsupprätthållande befallningen om att de åtalade skulle lämna platsen, på grund av den kaosartade situationen. Många låg dessutom på marken; nedbrottade, pepparsprayade eller nedslagna.
Under försvarsadvokat ­Staffan Sörensson slutplädering betonade han att det var viktigt att väga in den politiska aspekten i domen:
– Det finns en politisk grund till varför dessa åtal väckts och ­detta måste vägas in i domen och tas hänsyn till under rättegången. Detta är ju inga busstreck, de gör ju detta för att rädda människors liv, för att ta ställning till den inhu­mana flyktingpolitik Sverige bedriver idag.
Domen faller den 12 september, och man kan bara hoppas på  en frikännande dom. Men inget rättssystem kan stoppa kampen mot den rasistiska och inhumana flyktingpolitik som Sverige och EU bedriver, mot det kapitalistiska system som nödvändiggör en konstant strid mot orättvisor, utvisningar och högerpolitik.
Johannes Lundberg
Robert Bielecki

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!