Stoppade utvisning av romsk flykting. Åtal mot asylaktivister i Göteborg

2011-08-30 07:54:37
På måndagen åtalades 13 asylrättsaktivister som i våras stoppade en utvisning av en romsk man vid förvaret i Kållered i Göteborg genom blockad. Här är Västnytts inslag om rättegången.

Vid lunchtid på måndagen hölls en demonstration till stöd för de åtalade. Ett 60-tal demonstranter slöt upp. Att kampen kommer fortsätta och att man inte skräms av varken polisens övervåld eller statsmaktens rättsliga påföljder rådde det inga tvivel om. Innan rättegången vid Göteborgs Tingsrätt som startade 13.00 samlades demonstranterna i Brunnsparken för att uppmärksamma allmänheten med tal och talkörer.


– Polisen drog batong, satte sig över ryggen på de fredliga demonstranterna och sprayade dem därefter med pepparspray, sa Stefan Berg.

Han berättade också att den romska mannen levt gömd under fyra års tid tillsammans med sin familj och att polisen bara några dagar efter en asyldemonstration i Säffle stormat familjens bostad och han därefter förts till flyktingförvaret.

Att 13 personer åtalats är ingen slump, utan en del av rättsväsendets skrämseltaktik mot den framväxande asylrörelsen. Detta är andra ”massrättegången” i Göteborg mot asylaktivister på mindre än ett halvår. I april hölls en rättegång mot 15 andra personer.


Men att det är just dessa 13 som står åtalade är oroväckande då de är rent slumpmässigt utvalda individer, delar av de åtalade deltog inte ens i blockaden utan agerade som fotografer eller observatörer.

Polisen har handplockat personer på plats för att statuera exempel att inte kämpa för andra människors liv och mänskliga rättigheter, precis som fallet var vid den förra blockaden/rättegången.

Om det är så att dessa personer brutit mot lagen borde betydligt fler stå åtalade, då det är betydligt fler än 13 respektive 15 personer som deltagit i blockaderna.

”Den som flyr har inget val – åtalen är en rättskandal” ropades i demonstrationen samtidigt som man ville vända blickarna mot den brutala flyktingpolitik som förs i hela EU i och med Schengen med talkören ”Flyktingpolitik på EU:s vis – barnen jagas av polis”.

Innan de åtalade gick in hölls fler appeller från två av de åtalde, däribland RS-medlemmen Amer Muhammed Ali.

– Vi kommer fortsätta kämpa, fortsätta föra upp frågan på den politiska dagordningen och fortsätta bygga rörelsen, sa Amer.

– Protesten här riktar sig också mot hela regeringens högerpolitik. Det rustas ner i våra förorter, A-kassan raseras, precis som sjukförsäkringen, samtidigt som man utvisar de som flytt och redan rika belönas med skattelättnader.

Johannes Lundberg

Västnytt

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!