Stor antifascistisk demonstration i Helsingfors

2016-12-14 15:39:57
På Finlands självständighetsdag, 6 november, samlades 3 000 personer i Helsingfors mot nazistsekten Nordiska motståndsrörelsens marsch med knappt 200 deltagare, bland dem flera kända svenska nazister. 

Den antirasistiska demonstrationen, vilken mobiliserats med kort varsel av socialistiska och anarkistiska grupper, inkluderade människor i alla åldrar och med olika bakgrund. Enligt polisrapporter var nazistmarschen tvungen att omdirigeras på grund av antirasisterna. Det gjorde att nazisterna inte kunde tåga till Johan Vilhelm Snellman-statyn.

Polisen grep en handfull individer, bland dem den svenske nazisten Emil Hagberg, som dömdes till våldsamt upplopp efter nazistattacken i Kärrtorp 2013. Även en antirasist som på egen hand hade lyckats närma sig nazisterna trots polisens avspärrning greps. Dessa två sattes i samma polisbuss och hamnade i slagsmål, varefter nazisten fördes till ett sjukhus med lindriga skador. En talesperson från polisen förklarade efteråt att man begått ett ”misstag” när båda placerades i samma polisbuss.

Trots den antirasistiska framgången kunde högerextrema grupper senare på kvällen samlas i den välbärgade stadsdelen Töölö för en marsch till Hietaneime (Sandudds) begravningsplats där stupade i fortsättningskriget (det finländska deltagandet i Nazitysklands krig mot Ryssland) ligger begravda. 

Dagen därpå fann anställda vid kyrkogården att minnesmärken och gravar hade skändats av högerextrema demonstranter.

Även om deltagarantalet är omtvistat (600 till 2 000 deltagare har nämnts) så varnar 612-marschen för det växande hot som extremhögern i Finland utgör. Det högerpopulistiska partiet Sannfinländarna har visserligen förlorat stöd sedan men gick med i regeringen, men samtidigt har tidigare splittrade och inbördes fientliga fascist- och främligsfientliga grupper trappat upp sin hets mot flyktingar och hbtq-personer. 

Mobiliseringen av 3 000 anti-       fascister är än mer imponerande med tanke på bristen på stöd från något större politiskt parti. Vänsterförbundets (Vänsterpartiet i Finland)  rädsla att förknippas med ”våld”  återspeglar den politiska förvirring som råder inom partiet. Vänsterförbundets lednings hållning delades inte av partiets ungdomsförbund som var med i mobiliseringen till den antirasistiska demonstrationen.

Arbetare och socialister behöver samarbeta i Finland och över dess gränser för att ena hela Europa i en masskampanj som kan stoppa fascisterna och bygga ett socialistiskt parti som i grunden kan förändra samhället och därmed skapa jobb, bostäder och välfärd till alla. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!