Stor inkomst, stor fastighet & båt

2017-04-19 18:01:20

foto: flickr


Trångboddheten ökar. Vart femte hushåll i storstäderna i dag är trångbodda. I förorterna är trångboddheten än värre. Föga överraskande drog en ny rapport om trångboddheten slutsatsen att sambandet mellan låga inkomster och trångboddhet är starkt.

Den giftiga cocktailen av vinstjagande byggbolag och den så kallade fria marknaden driver upp bostadspriserna samtidigt som det byggs för lite. Numera räcker 1 miljon kronor inte ens till tio kvadratmeter om man ska köpa bostad i centrala Stockholm. Men för en del är pengar ingen bristvara. Tvärtom.

Nyligen köpte den förre Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg en fastighet för 120 miljoner kronor, 200 000 kronor per kvadratmeter, mitt i centrala Stockholm. Det hade han råd med efter att ha sålt aktier för en halv miljard kronor och med de styrelsearvoden som han inkasserar som ordförande i AB Volvo och oljejätten BP.
Men fastigheten lär vara i behov av en renovering som lär kosta minst 15 miljoner kronor om Carl-Henric Svanberg ska få sitt “drömhus”. Med “kapprum för större tillställningar på 14 kvadratmeter och en entréhall på 40 kvadratmeter med en inritad flygel på byggritningen” i bottenvåningen och en trappa ner en “vinkällare på 6 kvadrat, vardagsrum med kök, spa med torrbastu, jacuzzi, inritad massagebänk och inbyggd öppen spis”, enligt Expressen. Sovrumsvåningen är som ett jättelägenhet: en huvudsängkammare på 38 kvadrat med öppen spis, påklädningsrum, badrum med dubbelduschar och öppen spis med gaslåga, plus arbetsrum/gästrum samt ännu en dusch och toalett.
Carl-Henric Svanberg, är en av Sveriges 178 miljardärer och som ordförande för AB Volvo får han 3,4 miljoner kronor i årsarvode, som BP:s ordförande mångdubbelt mer. ”Vi bryr oss om de små människorna”, sa Carl Henric Svanberg i sitt väldigt misslyckade försök att framstå som om han brydde sig om de som drabbats av den oljekatastrof som BP orsakade i Mexikanska golfen år 2010. Själv ser han sig som en “stor människa” i behov av stort hus och stor inkomst och stor båt. I fjol köpte han en ny yacht, 34 meter lång, för 190 miljoner kronor. Den förra båten, som bar samma namn som den nya, Cygnus Montanus (det ska betyda Svanberg på latin), ansågs för trång och för liten. Den var bara 24 meter lång. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!