Storbolag bakom klimatförnekarna

2012-05-30 16:32:40
April 2012 var den regnigaste aprilmånaden i Storbritannien på 250 år och mars var den varmaste marsmånaden någonsin i USA. Men trots det extrema vädret fortsätter klimatförnekarna sina kampanjer.

Den globala temperaturen ökar snabbt och det extrema vädret gör sig ständigt påmint.
Överallt ställs frågan: Varför ­håller verkligheten på att överträffa den som katastroffilmerna skildrat?
I USA, vars kapitalistklass är de största miljöbovarna, ges en ledtråd som kan ge svar på den frågan. Ledtråden ges i form av den affisch­kampanj som högerns tankesmedja Heartland Institute har startat.
På Heartlands Institutes affischer  syns bilder på Ted Kaczynski, den ö­kända UNA-bombaren, som hyllats av Anders Breivik, och massmördaren Charles Manson, som säger: ”Jag tror fortfarande på den globala uppvärmningen, gör inte du?”.
Kaczynski sa aldrig något om den globala uppvärmningen och ­Manson är inte känd för några tankar om klimatförändring, men det hindrar ­inte Heartland Institute att dra ­slutsatsen: ”Det är bara radikala människor i samhällets utkanter som fortfarande tror på den globala ­uppvärmningen. De som ihärdigast varnar för den är inte vetenskapsmän. De är mördare, tyranner och galningar”.
Inget av detta är förstås sant. Det är reaktionära tokerier.

Men vem står bakom Heartlands Institute, som nu tvingats ta ner sina affischer? På listan över bolag som donerat pengar till tankesmedjan hittar man General Motors, Microsoft, GlaxoSmithKline, Nucor, Pfizer, och Time Warner Cable.
Det är inte regeringarna som styr storbolagen, utan precis tvärtom.
Den förvärrade globala klimatkrisen skapar även splittring i samhällets topp. Ett tecken på det är miljardären och oljebaronen T. Boone Pickens omvändelse.
Han pläderar nu för massiva satsningar på förnybar energi och ­nyligen anklagade han energi- och kemikon­cernen Koch Industries, som i hemlighet backar upp klimatförnekarna ekonomiskt, för att lägga det högsta hindret i vägen mot en hållbar amerikansk energiplan.
Storbolagen, som står bakom den globala uppvärmningen, hindrar nödvändiga satsningar på förnybar energi och det är anledningen till att de fossila bränslena fortfarande smörjer ”vår” ekonomi.

Pete Mason

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!