Största strejken vid LKAB:s gruvor sedan 1984

2007-05-07 20:57:01
En spontan sittstrejk inleddes vid 13-tiden måndag eftermiddag vid LKAB efter ett fackligt extra informationsmöte i Kirunagruvans driftscentral på 775 meters djup under jord. Sedan kollegorna vid gruvan i Malmberget kontaktats spred sig strejken snabbt även dit. Strejkerna har också fortsatt under eftermiddagsskiften i både Kiruna och Malmberget.
– Jag förstår dem, även om facket inte kan acceptera att man strejkar vilt. Nu kräver arbetarna att förhandlingarna återupptas, annars jobbar man inte vidare, säger Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö.

Enligt strejkande gruvarbetare som Offensiv talat med har dagens händelser legat i luften. Deras krav på sammanlagt 4000 kronor efter de centrala och lokala förhandlingarna är ett uppdämt krav på revansch i vad som enligt fackets nättidning Dagens Arbete är världens mest lönsamma storföretag.
När LKAB i fredags avbröt de lokala förhandlingarna utan att ha gått med på någonting, trots en skrivning i det centrala avtalet som tolkats som att den öppnade för mer lokalt, blev strejken närmast oundviklig.
– Under fortsatta diskussioner efter fackmötet enades vi snabbt om att vi går inte tillbaka förrän de lokala förhandlingarna återupptas, säger en av de strejkande.
En arbetsgivarrepresentant från LKAB som kom ner försökte säga att en förhandling är att ge och ta. ”Men ni bara tar och ni ger aldrig något”, blev svaret.
Uppslutningen bakom sittstrejken var mangrann från alla arbetare under jord, som mellanskiftets lastare, reparatörer, skrotare (som petar ner löst berg), borrare, laddare och elektriker. Det är därmed fråga om den mest omfattande vilda strejken vid LKAB sedan 1984. ”4000 pix, inga trix”, skrev någon på ett plakat.
Strejken fortsatte också på eftermiddagsskiftet.
– Vad som hänt över jord vet jag inte än, men utan någon leverans av råmalm från vare sig Kiruna eller Malmberget kommer pelletsverken snart att stå de också, säger en gruvarbetare.
Gruvarbetaren Sixten Snell har litet till övers för de senaste årens avtalsrörelser.
– Vi har halkat efter och aldrig fått några lokala påslag att tala om, inte sen 90-talet. Det har bara tjatats om potten, aldrig om några friska pengar. Oavsett regering är det några däruppe som pratar om risk för inflation och talar om för oss vilket utrymme arbetarna ska få, och sedan säger åt oss att vi ska vara solidariska. Men om vilken inflation som de rika i Mälardalen driver upp är det aldrig någon som talar.
– Nu säger man att det ska bli nya centrala förhandlingar. Skit i det, det kan bara ge några tjugolappar, och förhandla lokalt igen, tycker Snell.
Enligt Gruvfyran i Malmberget har cirka 400 gruvarbetare även där strejkat på måndagen.
Vad ligger bakom?
– Lönerna, att LKAB inte har bjudit någonting över 3,4 procent. Gruvarbetarna var i många år beredda att stå tillbaka när gruvorna gick dåligt. Nu när det går bra vill man ha en god löneutveckling, säger Gruvfyrans ordförande Tomas Nilsson till Offensiv.
I det centrala avtalet infördes en skrivning som sade att LKAB ska se över produktivitetsutvecklingen och att detta ska generera en god löneutveckling.
– Det har vi tolkat som ett löfte om mer pengar lokalt, men det har hittills varit helt låst.
Sedan de lokala förhandlingarna avbröts i fredags har gruvfacken begärt centrala förhandlingar. Gruvfyran har också kallat till ett nytt medlemsmöte i Gällivare Folkets hus på tisdag klockan 18.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!