Strandat vid ABB i Ludvika

2006-07-28 13:45:28
Löneförhandlingarna mellan företaget och IF Metalls arbetare vid ABB i Ludvika har brutit samman och går till centrala förhandlingar.

Avståndet är stort mellan fackets krav och de 592 kronor som ABB bjuder, bara 26 kronor över det centrala avtalet.
– Vi kräver drygt 1 000 kronor mer i månaden, säger Rolf Häggman, verkstadsklubbens ordförande, till Offensiv.

Inte bara cheferna…

Det är enligt Häggman inte bara cheferna och aktieägarna som drar ifrån. LO-medlemmarnas samorganisation inom ABB enades i höstas om ett upprop med krav på kraftig kompensation för hur industriavtalet på 8-10 år ökat lönegapet till tjänstemännen med 9 procent till ”hiskeliga” 43 procent.
Och gapet bara fortsätter att växa. Verkstadsklubben vid ABB i Ludvika har sammanställt resultaten från de ABB-klubbar i Västerås som gjort upp om årets löner: Verkstadsarbetarna får 574 kronor mer i månaden – 2,88 procent; Industritjänstemännen får 663 kronor – 2,74 procent; Civilingenjörerna får 1 160 kronor – 2,90 procent.
60 procent av ABB:s 8 800 anställda i Sverige är idag tjänstemän.
– Av dessa tjänar 1 600 mer än 440 000 per år. Även ingenjörer och tjänstemän rycker ifrån, medan arbetarna får vad som blir över.

”Måste bli tryck”

– Det måste bli ett ordentligt tryck i den här frågan. Medlemmarna måste söka upp sina förtroendevalda och berätta hur de vill ha det. Det kan ju inte bara vara vi som vill ha mer pengar, citeras Häggman i Dagens arbete.
– Att kritisera industriavtalet har hittills varit som att svära i kyrkan, säger han till Offensiv.
Helst vill han bryta industriavtalet nu.
– Om samarbetet ska fortsätta måste vi ha mer i kronor nu och tjänstemännen hållas i koppel, anser han.
IF Metall uppmanas också att i nästa avtalsrörelse ta krafttag för högre generella löneökningar i kronor till arbetare.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!