Strejk vid LKAB i Kiruna och Malmberget

2007-05-07 15:41:09
Den strejk som började på eftermiddagen bland LKAB:s underjordsarbetare i Kiruna uppges nu ha spritt sig även till Malmberget.
– Enligt än obekräftade uppgifter är det likadant här som i Kiruna, säger gruvfyrans ordförande Tomas Nilsson till Offensiv.
Vad ligger bakom?
– Lönerna, att LKAB inte har bjudit någonting över 3,4 procent. Gruvarbetarna var i många år beredda att stå tillbaka när gruvorna gick dåligt. Nu när det går bra vill man ha en god löneutveckling.
I det centrala avtalet infördes en skrivning som sade att LKAB ska se över produktivitetsutvecklingen och att detta ska generera en god löneutveckling.
– Det har vi tolkat som ett löfte om mer pengar lokalt, men det har hittills varit helt låst.
Sedan de lokala förhandlingarna avbröts i fredags har gruvfacken begärt centrala förhandlingar.
I morgon har gruvfyran kallat till ett nytt medlemsmöte i Gällivare Folkets hus kl 18.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!