Strejkaktioner planeras efter ett brutalt kvinnomord

2016-10-19 10:50:40
Återigen har Argentina skakats av ett brutalt kvinno­mord. Nu kräver Latinamerikas kvinnor rättvisa och säkerhet.

Lucía Pérez, 16 år, dog då hennes hjärta stannade av en tortyrliknande våldtäkt. Mordet skedde natten mellan den 8 och 9 oktober samtidigt som 70 000 kvinnor samlades i Rosario för den årliga kvinnokonferensen. 

Ett av de centrala teman under konferensen var just våld mot kvinnor. Den grova våldtäkten och mordet har aktualiserat frågan och skapat en enorm reaktion inte bara i Argentina. Inspirerade av kvinnostrejkerna i Polen och Island planeras nu en nationell kvinno­strejk mot morden på kvinnor. 

Arbetarkvinnor, studenter och hemmafruar uppmanas att lägga ner sitt arbete i en timma mellan klockan ett och två och hålla manifestationer utanför sina arbetsplatser, skolor och hem. En gemensam demonstration är sedan utannonserad till klockan fem i huvudstaden Buenos Aires. 

Kvinnor i Bolivia och Chile har följt efter och demonstrationerna och strejkerna förväntas sprida sig till andra länder. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!