Strejkerna som vill stanna systemet

2019-01-16 11:00:10

foto: Arne Johansson
Upproret Extinction Rebellion har spridit sig landet runt.

Under andra hälften av 2018 tog klimatkampen i världen tydliga steg framåt med en rad radikala kampanjer som använder strejken som metod och inriktar sig på systemkritik. Här är rörelserna som fortsätter och som växer in i 2019.

Earth Strike. 
Den 27 september i år kommer en global generalstrejk för klimatet och miljön att äga rum. Datumet har valts för att det var den dagen då boken Tyst Vår av Rachel Carson gavs ut 1962 och som sparkade igång miljörörelsen. Strejken kallas Earth Strike och det finns även tre varningsprotester i januari, april och augusti som ska uppmärksamma att generalstrejken är på väg. Den 15 januari sker den första protesten som är en walk-out, men i Sverige blir första satsningen på protesten i april.

Extinction Rebellion. 
Upproret Extinction Rebellion har spridit sig, bland annat till Nya Zeeland, Australien, USA, Kanada, Sydafrika, Frankrike och Tyskland, och det finns mindre grupper i ännu fler länder. Upprorets namn kommer från den påverkan på miljön och den sjätte massutrotning av arter som håller på att ske under antroposcen, den nuvarande geologiska epoken.
Dagens utsläppsnivåer av växthusgaser ökar fortfarande och utsläppskurvorna pekar på att den globala medeltemperaturen (om ingen radikal förändring sker) kommer att hamna på mellan 3-4 grader varmare än den naturliga. Med en ökning över 2 grader finns det stor risk att fortsatt uppvärmning sker genom så kallade självförstärkande klimateffekter.
Upproret har utlyst en internationell protestvecka mellan 15-21 april som kommer att innefatta icke våldsam civil olydnad för att störa samhällsordningen och även i Sverige kommer aktioner att äga rum. Målen är: att tvinga staten att informera befolkningen om att vi befinner oss i en nödsituation, att stater ska stoppa utsläppen till år 2025 och att en medborgarförsamling tillsätts för att övervaka och påverka de nödvändiga samhällsförändringarna, så att demokratin stärks.


FridaysForFuture.

Skolstrejkerna för klimatet har fortsatt utanför kommunhus och en större skolstrejk kommer att äga rum den 15 mars. Det finns nu ungdomar i hela världen, till exempel i Uganda, Tanzania, Italien, Irland och Tyskland, som strejkar tillsammans varje fredag för att protestera mot beslutsfattarnas ovilja att vidta klimatåtgärder. På strejken i Stockholm diskuteras det miljöproblem, lösningar på klimatkrisen och alla som mår psykiskt dåligt över dystra framtidsscenarion kan dela med sig av sina känslor och många vuxna kommer till skolstrejken för att visa sitt stöd.

Preemraff i Lysekil. 
Klimataktivister har överklagat beslutet att låta Preem bygga ut sitt oljeraffinaderi. Med det gjort måste företaget Preem vänta med sin investering på 15 miljarder kronor tills Mark- och Miljööverdomstolen kommer med klartecken. Det blir en liten paus, men klimatrörelsen mobiliserar för aktioner.


”Vi är som Pippi Långstrump”

Fredagen den 11 januari var skolstrejkerna FridaysForFuture med den nu världsberömda Greta Thunberg åter igång utanför riksdagen och på många ställen runt om i landet. Greta, vars tal i FN har fått 26 miljoner visningar, var så klart på plats, nu för 21:a fredagen i rad. Det var många som ville prata med henne. Till Offensiv hann hon säga: ”Ta ert ansvar och behandla klimatkrisen som en kris” med uppmaning till politikerna.
Eleverna Isabelle Axelsson från Södra Latin, Ell Ottosson Jarl från Novalisgymnasiet och Morrigan Hörnquist Malmberg från Järvaskolan skolstrejkade.
– Vi strejkar för att få uppmärksamhet för det allvarliga klimathotet. Och för att träffa andra som tycker likadant och prata om det, sa Ell.
– Folk är medvetna om hotet, men orkar inte ta steget att göra något. Vi vill med strejken vara ett exempel för andra och visa regeringen vad som måste göras, sa Isabelle.
– Systemet är uppbyggt på att eliten tjänar så mycket pengar som möjligt. De drabbas inte av försämringarna. Företagen styr mycket mer än vad folk tror. Vi har inget annat val än att köpa deras varor, förklarade Morrigan.

De var bara några elever från varje skola på strejken, men de är nu inriktade på att bygga större stöd, organisering och engagemang på de egna skolorna och sprida till fler skolor med sikte på 15 mars då det blir Deep Strike i över 30 länder.
– Vi vill protestera som Pippi Långstrump. Hon gick inte heller i skolan. Vi får höra att vi inte vet mycket för att vi är unga, men vi är mycket mer medvetna än vad somliga tror. Genom att gå emot skolplikten visar vi på allvaret i den här frågan, manade Isabelle.
Ell fyllde i att skolsystemet inte lär ut om vikten av att protestera och Morrigan om hur vi alla är fast i systemet, jobba/sova/dö. På skolstrejken är det annat: ”Här känner jag mig nödvändig.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!