Studenter går back – inför studielön!

2011-08-31 15:06:05
Efter en sommar som ofta går i socialbidragets tecken för oss studenter, börjar nu en stormig hösttermin mitt i kapitalismens malström.

Arbete på sidan om studierna eller bo hemma hos föräldrarna är verkligheten för många studenter.
Dagens Nyheter skrev i måndags att allt fler studenter bor kvar hos föräldrarna.
Enligt Sveriges förenade studentkårer (SFS) kan det mycket väl bero på den enorma bostadsbrist som nu drabbar landets studenter när bara 4 av 30 studentstäder kan garantera studenterna boenden.
Siffror visar nu att endast en tredjedel av studenterna har eg­et boende.

– Generellt går studenter back med ungefär 300 kronor varje månad,  säger Sabine Pettersson, vice ordförande för SFS, till Dagens Nyheter.
För oss som studerar och har barn är det än värre. Enligt Centrala studiestödsnämnden (CSN) kan hälften av alla studerande med barn inte täcka sina månadskostnader.
Dagens Nyheters tips till studenter är att laga billig mat, ordna klädbytarträffar och skaffa extrajobb – vad hände med höj studiebidraget, bygg studentlägenheter istället för lyxlägenheter till de rika och sänk hyrorna istället för bostadsskatten som bara gynnar rika villaägare?
Raymond Ohlson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!