Sudan: ”Hela landet vill få bort diktatorn al-Bashir”

2018-02-14 13:41:56

foto: Jonas Brännberg


– Protesterna i Sudan fortsätter, förra veckan protesterade förmodligen miljoner. Hela landet vill byta regeringen och få bort diktatorn al-Bashir som har suttit 29 år vid makten.
Det berättar Abdallah Adam, politisk flykting från Darfur-provinsen i södra Sudan.

Offensiv har tidigare skrivit om kampen och förtrycket i Sudan, där CWI-medlemmen Hamudi tillhörde de som arresterades när protesterna bröt ut. Tack vare en stor internationell kampanj är han nu fri.
Massprotester fortsätter dock i hela landet. Ekonomin är i kris med hög inflation efter att regimen har devalverat valutan två gånger. Regeringen har på IMF:s order lagt en budget med stora nedskärningar på statliga subventioner och prisavregleringar, samtidigt som enorma summor läggs på polis, militär, säkerhetschef och paramilitära grupper.
– Regeringen har gjort allt dyrare genom att ta bort subventioner. En bit bröd har stigit från en halv till två sudanesiska pund. Regeringen tar pengarna till sig själva istället, berättar Abdallah.
– Precis som alla andra gick mina vänner ut och protesterade, men flera av dem arresterades. Många sitter kvar och en har dödats. Fängelse i Sudan är som helvetet, man bli slagen, får naglarna utdragna, kvinnor våldtas och så vidare.
– Polisens går inte bara till attack direkt mot demonstrationerna. De har också spioner i protesterna, som tar reda på vilka som är ”ledare”. Sen går de in i bostadsområdena på natten och tar folk. Ofta vet ingen var de tar vägen. Det går inte att få kontakt, inte ens för familjen. De har hänt att spioner har blivit avslöjade i demonstrationstågen och har blivit misshandlade av de som protesterar.

Även många journalister har arresterats. Enligt Reportrar Utan Gränser arresterar NISS (säkerhetstjänsten) ”alla journalister de kan få tag i”. Hela tidningsupplagor av kritiska tidningar har beslagtagit.
– Förtrycket slår mot alla, men det finns också en rasism. Till exempel har det alltid varit svårare för svarta att få ett jobb inom staten. Det finns exempel på hur svarta pojkar kidnappas och skickas till Libyen för att arbeta som slavar. Vid ett tillfälle ”erbjöds” familjerna till åtta pojkar att köpa lös dem för 12 000 USA-dollar. När svarta protesterar kan de bli dödade medan andra som protesterar kastas i fängelse.
Abdalla Adam tror inte att al-Basjir på längre sikt kan hålla nere protesterna.
– Förr var människor från olika regioner och grupper uppdelade i olika rörelser, men nu är det hela Sudan mot regeringen. De vill att folket ska bestämma. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!