Svältens parasiter

2015-06-12 11:07:06
Den förre brittiske premiärministern, socialdemokraten Tony Blair, ska ha begärt 330 000 pund, cirka 4,2 miljoner kronor, för att hålla ett 20 minuter långt tal om världssvälten på EAT Stockholm Food Forum 2015 den 1-2 juni. Det skulle ge honom ett arvode på omkring 3 500 kronor per sekund för ett tal på ett forum som förutom svälten även skulle diskutera hur hållbarhet och jämlikhet kan nås.
Arrangörerna var emellertid inte beredda att betala Blairs arvodes­summa som USA:s förre president Bill Clinton hade fått för sitt tal på samma forum i fjol. Skälet var inte prislappen i sig utan att Blair ”ansågs vara en slocknande stjärna”.
Istället talade bland annat en kollega till Blair på forumet – statsminister Stefan Löfven. Vad han fick i betalt är oklart.
Sommaren 2014 träffades för övrigt Blair och Löfven för att ”utbyta erfarenheter och få tydlighet i politiken”, som Stefan Löfven uttryckte det efteråt. Vidare diskuterades ”Tony Blairs engagemang för utveckling i Afrika”, enligt Aftonbladet.
Mer än någon står Blair modell för den nya borgerliga socialdemokratin. I sina memoarer erkände han att han ansåg Thatcher vara bättre för Storbritannien på 1980-talet än socialdemokratiska Labour som han trots allt var kandidat för. I sin jakt på att vinna ”business support” (stöd från närings­livet) förstörde han Labourpartiet.
När Blair var premiärminister tävlade han med USA:s president George W Bush om vem som var mest krigisk.  Irakkriget år 2003 gjorde ”världen till en säkrare plats” hävdar Blair fortfarande och säger att han ”ångrar inget”. I say no more…

Efter att Blair avgick som premiärminister år 2007 har han gjort sig en förmögenhet på att åka världen runt och tala eller ge råd till dem som betalar mest. Han har exempelvis varit rådgivare till den dikatoriska regimen i Kazakstan och till general al-Sisi i Egypten.
Enligt vissa uppgifter kan Blair numera titulera sig miljardär. Själv hävdar han att han har en ”modest” förmögenhet på endast 200 miljoner kronor. Familjen Blair lär äga 36 fastigheter runt om i världen, merparten dock i Storbritannien.
Blairs påstådda engagemang för Afrika handlar mest om att försöka hjälpa storbolag och rika vänner att etablera sig där. Blair har exempelvis fungerat som mellanhand för bolag och fonder som är ivriga till att försöka exploatera olja i Sydsudan och västafrikanska Guineas väldiga mineraltillgångar.
Den enda mun Blair har mättat är sin egen, och det rejält. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!