Svaret: Kamp för rättvisa

2006-10-11 16:09:04




Regeringsförklaringen, som den nye statsministern Fredrik Reinfeldt lade fram i förra veckan, gav ett tydligt besked: Nu blir det mer högerpolitik med målet att skapa en låglönemarknad.
Efter socialdemokraternas borgerliga systemskifte följer högeralliansens utvidgade systemskifte. Reinfeldts ministerlista ger besked om detta.

Moderaterna tar hälften av alla ministerposter. Carl Bildt, den gamla moderatledaren och statsministern (1991-94), gör comeback som utrikesminister. Bildt personifierar högerns slakt på välfärd och de ”gamla” moderaterna.
Anders Borg, moderaternas chefsekonom, blir ny finansminister. Han har beskrivits som arkitekten bakom de ”nya” moderaterna med sina förslag om att sänka ersättningarna i arbetslöshets- och socialförsäkringarna.
Ny arbetsmarknadsminister är Sven Otto Littorin, moderaternas förre partisekreterare.
Svenskt Näringslivs vd, Urban Bäckström, är mycket nöjd med valet av Maud Olofsson som näringsminister i den nya regeringen: ”Med Maud Olofsson som näringsminister finns det gott hopp om ett minskat krångel och om åtgärder som kommer att stimulera företagsamhet” (pressmeddelande från Svenskt Näringsliv 5 oktober).
Folkpartisterna Lars Leijonborg och Jan Björklund tar hand om skola och utbildning. En folkpartist, Nyamko Sabuni, har även utsetts till ny integrationsminister.
Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund har blivit ny socialminister och kristdemokraten Mats Odell privatiseringsminister (kommun- och finansmarknadsminister).

Lågavlönade får betala

Regeringsförklaringen från 6 oktober följs av regeringens budgetförslag, som ska läggas fram 16 oktober.
Det är ännu inte helt klart vad högerregeringen exakt kommer att föreslå i sin budget. Men riktningen är tydlig. Sänkta skatter, avveckling av arbetsgivarnas sjuklöneansvar och olika former av lönesubventioner (sänkta arbetsgivaravgifter), på totalt 45 miljarder 2007 och 2008, ska betalas med hjälp av:
• Förändringar inom a-kassan: 13,5 miljarder.
• Besparingar inom arbetsmarknadspolitiken och Ams: 11 miljarder.
• Slopad nedsättning av arbetsgivaravgifter: 5,5 miljarder.
• Slopat avdrag för fack- och a-kasseavgift: 4,3 miljarder.
• Ändrad sjukförsäkring: 2,25 miljarder.
• Lägre ålderspenion för förtidspensionärer: 2,6 miljarder.
Källa: Svenska Dagbladet 28 september

Ny och sämre a-kassa

Försämringarna i a-kassan har syftet att pressa ned löner och göra det dyrare att vara med i facket för att minska organiseringsgraden och försvaga facket.
Det är anledningen till den nya planerade obligatoriska arbetslöshetsförsäkringen, där avgiften blir dyrare ju större risken är för arbetslöshet. Grafiker riskerar exempelvis att få betala 300 kronor mer i månaden.
Arbetslösa kan förlora upp mot 3 000 kronor på den nya regeringen, enligt LO.
I dag ersätter a-kassan 80 procent av den förlorade inkomsten, upp till 20 075 kronor i månadsinkomst. Efter 100 dagars arbetslöshet sänks det taket till 18 700 kronor i månaden. Regeringen vill ha 18 700 kronor som tak redan från första dagen, samt sänkt ersättning till 70 procent efter 200 dagar och till 65 procent efter 300 dagar.
Det betyder att den som tjänar 20 000 kronor i månaden och blir arbetslös förlorar 1 040 kronor i månaden de första 100 dagarna. Efter 200 dagar blir förlusten omkring 2 000 kronor i månaden, och efter 300 dagar 3 000 kronor i månaden (LO-Tidningen 22 september).
Regeringsdeklarationen säger inget om när alla delar i den nya sämre arbetslöshetsförsäkringen ska vara genomförd. Men försämringar kommer redan under nästa år.
Regeringsdeklarationens förslag om att arbetsgivarna först kan avskeda och sedan återanställa samma person på F-skattsedel är direkt antifackligt. Den som har F-skattsedel räknas inte som anställd utan egenföretagare och omfattas inte av arbetsrätt eller kollektivavtal.

Kvinnofällor

Redan i valrörelsen tvingades moderaterna backa från påståendet att var och en som har ett jobb får sänkt skatt med 1 000 kronor i månaden. I en TV-utfrågning sade Reinfeldt att det kanske bara blev 500 kronor. Det kompenserar inte för försämringarna och dessutom gäller skattesänkningar inte de dryga en miljon som står utanför arbetsmarknaden, de får bara nya pålagor.
Till detta ska läggas att det blir lättare att visstidsanställa samt att den nya regeringen river upp beslutet om rätt till heltid.
I regeringsförklaringen utlovades ett vårdnadsbidrag (kommunalt) jämte barnomsorgspeng.
Högerregeringen lägger nya kvinnofällor och det är främst lågavlönade kvinnor som slitits ut i förtid som drabbas av regeringens politik.
Redan nu står det klart att statliga bolag till ett värde av 150 till 200 miljarder kronor ska säljas ut. Vidare säljs allmännyttan ut och det blir fritt fram för privata spelbolag.

Ny rättviserörelse

Svaret på den nya regeringens attacker måste vara i form av kamp, Danmark visar vägen. Fackföreningarna måste redan nu förbereda för strid i form av nya rättvisedagar och lönekamp.
Är den fackliga ledningen inte beredd att ta ansvaret, måste aktioner och protester organiseras underifrån. Kamp för rättvisa – mot högerpolitik och rasism.

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!