Svart vecka med fyra dödsolyckor på jobbet

2013-10-31 13:04:51
Samma vecka som det var ”skyddsombudens dag” (den 23 oktober) gick fyra arbetare till jobbet för att aldrig mer komma hem igen.
Även på jobbet är det arbetarna, unga och lågavlönade, som får betala priset för högerpolitiken.

Efter att två entreprenörsanställda vid SSAB:s anläggning i Luleå dränktes i stenkolstjära skedde ytterligare två dödsolyckor under veckan, då en mobilkran blev påkörd och en person kastades ur korgen samt när en tio meter lång påle lossnade och träffade huvudet på en byggnadsarbetare.
Även om ökningen av antalet dödsolyckor har stannat upp under de senaste åren så fortsätter ökningen av det totala antalet arbetsmiljöolyckor. Mellan 2010 och 2012 var ökningen 8 procent. Allra mest ökade olyckorna bland unga, från 2,5 till 3,5 per tusen anställda.
I boken Döden på jobbet (som recenseras i nästa veckas Offensiv) ges exemplet från dödsolyckan vid Nordkalks anläggning i Luleå.

Unga oerfarna arbetare är de som inte vågar säga nej när telefonen ringer för akuta, ofta farliga jobb som de stora bolagen lagt ut till underentreprenörer i ibland fem-sex led.
Riskbedömningar har alltför sällan gjorts.
Kallar man in facket på en firma så slutar telefonen att ringa.
Socialdemokraterna har efter de senaste veckorna gått ut hårt för att kritisera regeringens nedskärningar på Arbetsmiljöverket och nedläggningen av Arbetslivsinstitutet.
Sant är att forskningen avskaffats och antalet arbetsmiljöinspektörer har skurits ned med 35 procent, men orsaken till de ökade olyckorna finns inte bara där.

Ett allt högre arbetstempo, otryggare jobb med många led av underentreprenörer och fackföreningarnas försvagade position är minst lika viktiga faktorer. Och där är även socialdemokratiska regeringar medskyldiga till utvecklingen.

RS/Offensiv står för:
  • Återupprätta resurserna till Arbetsmiljöverket och arbetslivsforskning.
  • Stoppa villkorsdumpning via privatiseringar, bemanningsföretag, outsourcing med underentreprenörer, ”ungdomsavtal”, papperslösa med mera. Kollektivavtal åt alla.
  • Kamp för facklig vetorätt mot omorganisationer inklusive outsourcing, uppsägningar och nedläggningar.
  • För landsomfattande protester mot regeringens orättvisa högerpolitik med fackföreningar, nätverk, pensionärsorganisationer med flera.
Jonas Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!