”Svarta Duvor & Vissna Liljor” vass samhällskritik

2014-01-06 14:19:32
Låten ”Svarta Duvor & Vissna Liljor” finns med på Kartellens album ”Ånger & Kamp Del 2” som släpptes den 29 november. Den samhällskritiska låten blev snabbt ett hett debattämne i nyhetssoffor, på ledarredaktioner och i politikens finrum. Men debatten som följde handlar lite om låten eller det budskap låten vill förmedla.

Istället försöker mediajättarna och det politiska etablissemanget att förminska låtens budskap till att handla om två rader om Sverigedemokra-terna. I själva verket är låten en vass kritik riktad mot hela samhället, det politiska etablissemanget, flyktingpolitiken och det nyliberala systemskiftet.
Låten inleds med Jason ”Timbuk­tu” Diakités vers, som också är refrängen: ”De gamla är inte fria och unga får ingen framtid”, som en parodi på nationalsången och ­fortsätter sedan med en känga mot den svenska flyktingpolitiken: ”De tar dig och skickar hem dig trots att du bott här i hela ditt liv”.
Den statliga rasismen får sig fler kängor: ”De målar vit färg på svarta duvor medans familjer splittras av svenska marknadskulor”.

Sebastian ”Sebbe Staxx” Stakset slår ett slag mot regeringen och utri­kesministern med raderna ”Reinfeld är en maskot och Bildt en riktig killer, han målade sitt mästerverk i röd blodspilla”. Det är en hård kritik som kan kopplas till utrikesministerns oljeaffärer i exempelvis Sudan.
Inte heller Socialdemokraterna klarar sig undan kritiken: ”Socialdemokrati Alexander Bard idioti, din vardag som nyliberalslav sitter väl fint”. Bilden av det svenska ­samhället kan summeras i ”Palme fick ett nackskott, SD fick en jackpott” och det är just kritiken mot SD som kritikerna fokuserar på.

Debatten som följde fokuserar framförallt på Staxx rader ”Kungsga­tan med Soran, hade jag varit där hade jag tagit järnröret och lagt dem i koma alla tre” och Timbuktus ”Dunka Jimmy gul och blå hissa i en flaggstång”.
Aktuellt påstod till exempel att låten handlar om ”våld, förstörelse och hot mot Jimmie Åkesson”.
Istället för att gå på djupet och analysera låtens innehåll försöker media och politiker att dränka ­låtens innehåll i debatten om hot om våld mot Sverigedemokraterna.
Staxx och Kartellen har gjort sig kända genom sina kompromisslösa texter och bilden av det råa klassamhälle som växer fram. De förmedlar den ilska många i förorten känner.
Både Staxx och Timbuktu har kommenterat detta.
Timbuktu säger att ”Jag ­uttrycker min ilska i musikalisk form. Jag är inte den som går runt med järnrör” och Staxx fortsätter: ”Ska kritiken riktas mot mig eller de som tog järnrör och kallade folk för hora och svartskalle?”.

Hur mycket media än försöker ta upp Staxx bakgrund kommer ingen ifrån att han har gått ifrån att vara kriminell till att bli ett musikaliskt geni och begåvad poet. Han har genomgått en personlig omvandling. Som han säger i God morgon ­Sverige:
– Kriminalitet är en återvänds-gränd, men underklassen är frustrerad och det tar sig uttryck.
Svensk hiphop har satt sig i världsklass som samhällskritisk musik och vi har knappast hört det sista av Kartellen och Sebbe Staxx. Vi får också hoppas låttexten ”Det är mitt land, ditt land, fuck SD de ska ut ur riksdan” blir verklighet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!