Svensk premiär för brasiliansk succéfilm

2008-09-01 13:34:32
FILMTropa de Elite
RegiJosé Padilha
I rollerna
Wagner Moura, Caio Junqueira, m fl
Redan innan premiären hade 19 procent sett filmen på piratkopior i den brasilianska 11-miljonersstaden São Pau­lo. På fredag går den flerfaldigt prisbelönade filmen Tro- pa de Elit (”Elitstyrkan”) upp på biograferna i Sverige. Senast vann den Guldbjörnen i Berlin i priset för bästa film.

Filmen kallas felaktigt för en uppföljare till filmen Guds stad. Egentligen hade regissören José Padilha från början avsikten att göra en dokumentär om elitstyrkan Bope efter en kaptens avhopp, men när han inte kunde få ­specialpoliserna att ställa upp på bild så la han alla efterforskningar i händerna på manusförfattaren till succéfilmen Guds Stad, Bráulio Mantova- ni.
Den verklighetsbaserade Tropa de Elite utspelar sig till stora delar, liksom i Guds Stad, i Rio de Janeiros slumföror­ter – de så kallade favelas. Men karaktärerna är helt andra personer och perspektivet är framför allt från poliser och kaptenen för Bope, men även från gängmedlemmar och medelklassstudenter.

Inför besök av Påven får Bope i uppgift att rensa upp i en närbelägen favela till hotellet där El Papá ska bo. En funk-konsert i en av Rio de Janeiros favelor slutar i skottlossning mellan poliser och gängmedlemmar. I en dramatisk, pulserande öppningsscen börjar filmen som sedan genom två barndomsvänner, som studerar till poliser, leder oss fram till händelsen.
I Brasilien skapade filmen en het debatt när den kom. Dess relativt objektiva skildring av den brutala verkligheten i favelorna där drogkungarna härskar, inom den korrumperade polisen och framförallt polisens metoder när de slår till mot gängen i fave- lorna, lämnar öppet för många tolkningar.
Filmen har använts av såväl högern, som argumenterar för att fler poliser behövs, som av vänstern, som pekar på att polisens våld inte löser några problem.
– Jag har medvetet undvikit att ge mig in i favelorna efter premiären, sa regissören José Padilha, som tidigare varit känd som vänsterradikal efter dokumentären Bus174, till Sydsvenskan den 25 augusti.
Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!