Svenska Bostäder på reträtt i Tensta

2015-07-01 09:57:38

foto: Jeanette Ngabo
Vräkningen av 35 barnfamiljer stoppades tack vare att boende och aktiva i området organiserade sig och slöt upp i gemensam kamp.

35 barnfamiljer i Tensta, nordvästra Stockholm, skulle tvingas lämna sina lägenheter tisdagen den 30 juni. Men en snabb mobilisering i området och stöd från aktivister från hela Stockholm satte stopp för Svenska Bostäders vräkningsplaner. På måndagskvällen backade hyresvärden och lovade att hjälpa alla uppsagda till nya bostäder och att ingen skulle behöva flytta innan de hade annat boende ordnat.

The Voice of Tensta, en ideell förening som vill skapa förändringar i området genom kulturella aktiviteter, har under våren engagerat sig för 35 barnfamiljer som hotats av vräkning. Familjerna har haft ”korttidskontrakt” på sina bostäder. Kontrakten har varit på tre månader, men har gång på gång förlängts och de flesta av familjerna har bott i lägenheterna i mer än två år.
I början av året skickade Svenska Bostäder uppsägningar till familjerna, men efter protester sköts utflyttningen upp med två månader till den sista juni.

Svenska Bostäder har genom hela processen haft en mycket arrogant hållning gentemot de boende och har inte velat ta något som helst ansvar för de uppsagdas situation. De 35 familjerna har känt sig hotade av Svenska Bostäders representanter och uppfattat att de kommer att bli svartlistade på bostadsmarknaden om de inte flyttar ut.
Den 25 juni ordnade The Voice of Tensta en hearing med de drabbade familjerna där det framkom att de inte fick någon hjälp med nytt boende varken av Svenska Bostäder eller av socialförvaltningen.
På mötet fanns många lokala aktivister från Föreningen Bostadsbrister, en aktivistorganisation som bland annat verkar i Tensta och som i sitt arbete har kommit i kontakt med flera av de drabbade familjerna.
Alla som var med på hearingen upprördes över Svenska Bostäders agerande mot familjerna och man beslöt att jobba stenhårt under de få dagar som återstod innan vräkningen. Redan på torsdagskvällen, direkt efter mötet, satte arbetet igång och på fredagsmorgonen samlades många personer i The Voice of Tenstas lokaler på Husingeplan, där många av de uppsagda familjerna bor.

På fredagsmorgonen anslöt några aktivister från Högdalens vänner och ett intensivt arbete startade. Flygbladstext och affisch utformades, pressmeddelanden skrevs och distribuerades, en facebookgrupp startade och telefonerna gick varma. Folk kom och gick under hela fredagen. Lördagen ägnades mest åt utåtriktad propaganda för den demonstration som skulle genomföras på måndagen.
Medan några kopierade och klippte till små flygblad på Husinge­plan gick grupper av de uppsagda ut i området och satte upp affischer och delade ut flygblad i centrum. Ett apellmöte genomfördes i centrum och familjerna berättade för förbipasserande om sin situation.
På måndagen genomfördes en av de största demonstrationerna i Tenstas historia med cirka 250 deltagare. Samtidigt genomfördes en aktion vid Svenska Bostäders seminarium i Almedalen där ungdomar från Tensta gymnasium ställde kritiska frågor om vräkningarna och flygblad delades ut.
Demonstrationen i Tensta väckte en hel del oro hos polisen och det cirkulerar uppgifter om att polisen efter demonstrationen tog kontakt med Svenska Bostäder och krävde att de måste agera för att lösa upp den spända situationen. Svenska bostäder bad hur som helst att få komma till ett möte som ordnades i Tensta bibliotek efter demonstrationen, som egentligen var tänkt att vara ett planeringsmöte för den fortsatta kampen.
Vid detta möte på måndagkvällen meddelades familjerna att de skulle få bo kvar och att Svenska Bostäder ska arbeta för att ta fram individuella lösningar för samtliga familjer.
En snabb och kraftfull mobilisering gav resultat och de drabbade hyresgästerna segrade. En segerfest ska arrangeras, men snart väntar nya strider och uppsägningar väntar runt hörnet. Vi hoppas att Svenska Bostäder har lärt sig en läxa till dess! ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!