Svenska natobladet

2015-07-01 09:57:38
”Nato: Almedalens viktigaste fråga”. Så lyder rubriken på en så kallad gästledare i det moderata husorganet Svenska Dagbladet den 24 juni. Gästledaren är en del i Moderaternas upptrappade kampanj för Natoanslutning.
Natofrågan kommer att sväva över årets Almedalsvecka i Visby. Som bekant har regeringen kommit överens med tre Allians­partier om att militarisera Gotland. (Folkpartiet gjorde inte upp med regeringen eftersom major Björklund, efter att ha skjutit skolan i sank, nu vill profilera sig som Nato- och missilpartiet). Nato har välkomnat militariseringen av Gotland och snart kommer Nato att öva på ön.
Hur som helst, gästledaren är skriven av Erik Brattberg och Henrik Breitenbauch. Den förstnämnde är verksam vid McCain Institute for International Leadership i Washington DC och den andre ingår i Atlantic Council i Washington DC.
McCain Institute är en reaktionär tankesmedja som republikanen John McCain satt upp med pengar som blev över från hans presidentvalskampanj år 2008. McCain är en ökänd och notorisk krigshetsare. Under senare år har han manat USA och Nato till att skicka trupper till Syrien. När han var i Ukraina år 2013 hyllade han fascistiska Svoboda och nazistiska våldsverkare.

McCain Institute har en direkt koppling till Nato via tanke­smedjans chef Kurt Volker, som tidigare var USA:s Nato­ambassadör. Egentligen är tankesmedjan inget annat än en lobbygrupp för Nato:s värsta krigshökar.
Atlantic Council är av äldre årgång och kan beskrivas som en filial till Nato:s och USA:s militärindustriella komplex. Atlantic Council har tagit sitt namn från North Atlantic Council, det Nord­atlantiska rådet som är Natos högsta beslutande organ.
Atlantic Council är så mycket Nato att man på samma dag som gästledaren publicerades lät toppa sin hemsida med en artikel från ­Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg, före detta socialdemokratisk statsminister i Norge.
I artikeln, rubricerad ”18 Nato-länder ökar sina försvarsutgifter”, noterar Stoltenberg med glädje att fem Natoländer kommer att spendera en summa motsvarande 2 procent av BNP på sin militär i år, vilket Nato ställer som ett krav. Vidare noterar han att i totalt 18 Natoländer ökar militärutgifterna realt år 2015. Något som Stoltenberg benämner som ”den goda nyheten”. Men slutklämmen är att Natoländerna och dess samarbetspartners, där bland Sverige, måste rusta ännu mer. Ubåtar och stridsflygplan istället för välfärd är Nato:s budskap.
Natohögkvarteret borde stå som undertecknare till Svenska Dagbladets gästledare. Svenska Dagbladet är Svenska Natobladet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!