Svenske förläggaren Gui Minhai gripen och bortförd igen i Kina

2018-01-24 16:30:31
Gui Minhai, svensk medborgare och bokförläggare Hongkong, har arresterats på nytt och förts till hemlig ort av de kinesiska myndigheterna.

Arresteringen och bortförandet skedde när Gui Minhai tillsammans med två svenska diplomater befann sig på ett tåg på väg till Sveriges ambassad i Peking för att där genomgå en läkarundersökning.
Enligt uppgifter greps Gui Minhai av tio säkerhetsagenter. Bortförandet av honom är en del i diktaturens upptrappade repression och ett uttryck för regimens totala förakt för demokrati och mänskliga rättigheter. Det hårdnande förtrycket har också resulterat i ökad repression i Hongkong.
Hösten 2015 kidnappades Gui Minhai i Thailand av kinesiska säkerhetsagenter och sattes i fängelse utan rättegång och långa stunder utan någon som helst kontakt med omvärlden. Han tvingades också i likhet med flera andra som gripits av myndigheterna till att avge en ”bekännelse” i tv och till att säga att han ”frivilligt” hade återvänt till Kina.
Ifjol meddelade de kinesiska myndigheterna att Gui Minhai frisläppts, men han sattes i husarrest och var under fortsatt bevakning.
Efter arresteringen i lördags finns det inga uppgifter om var Gui Minhai är.
Att diplomater reste med Gui Minhai till ambassaden var första gången som den svenska regeringen aktivt ingrepp till hans försvar. Regeringens långa passivitet är en följd av att man främst värnar sina relationer med diktaturen.

Gui Minhai måste omedelbart släppas fri och tillåtas lämna Kina.

  • Frige omedelbart alla politiska fångar. Stoppa skenrättegångarna.
  • Stoppa repression i Kina och Hongkong. 
  • Stöd den internationella kampanjen ”Stop repression in Hong Kong” och dess krav på: Demokratiska och självständiga fackföreningar i Kina – enad arbetarkamp mot kapitalismen. 
  • Ned med diktaturen – demokratiska fri- och rättigheter. Kamp för global socialism.


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!