Sverige utvisar till Kina

2008-04-16 12:25:00
Hela Sundbybergs folkhögskola ställde i måndags upp och demonstrerade utanför riksdagen för sin skolkamrat Nijat Turghun som fått tre avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd i Sverige.

Ända från skolan i Rissne till Mynttorget via en demonstration längs Drottninggatan ekade talkörerna. Väl framme på torget talade flera elever och även lärare från skolan.
– Det är ett rent hyckleri av Fredrik Reinfeldt att i Kina stå och kräva att 16 politiska fångar ska släppas, samtidigt som man beslutat att utvisa Nijat till Xinjang, där han omedelbart riskerar fängelse, tortyr och kanske rentav dödsstraff för sin kamp för uigurernas rättigheter, sa Joel Eriksson från Rättvisepartiet Socialisterna, som aktivt stödjer kampen.
– Hela vår klass står upp för Nijat. Vi kommer att fortsätta att kämpa tills han får stanna, säger Maria Kigozi, en klasskompis till Nijat.

”Fantastiskt stöd”

– Det känns fantastiskt med det stöd som jag har fått från skolan, det trodde jag aldrig att jag skulle få, berättar Nijat.
– Men det är inte bara det att jag har fått stöd, utan att hela situationen för de 18 miljonerna uigurer i östra Turkestan (Xinjang i Kina) har uppmärksammats, säger Nijat och förklarar att många uigurer sitter i kinesiska fängelser och ännu fler redan har flytt landet.
– Situationen är just nu väldigt spänd efter att de kinesiska myndigheterna har skjutit ihjäl två kvinnor och gripit 600 personer när de demonstrerade för sina religiösa rättigheter, avslutar Nijat.

Lina Thörnblom

FAKTA: uigurer och Kina

  • Östra Turkestan är ett annat namn för Xinjang, en autonom provins i nordvästra Kina. Folkgruppen uigurer var länge majoritetsbefolkning, men trängs nu undan allt mer av Kinas aggressiva politik, som uppmuntrar hankineser att flytta till provinsen, samtidigt som man förtrycker uigurernas språkliga och religiösa rättigheter.
  • USA:s ”krig mot terrorismen” har förvärrat förföljelsen av uigurer, som ofta är muslimer.
    Amnesty International skriver att uigurer är den enda kända etniska grupp i Kina som systematiskt arresteras, döms till döden och avrättas för påstådda politiska brott.
  • Enligt Migrationsverkets egen landinformation sitter tusentals uigurer fängslade för ”splittringsförsök”.
  • De kinesiska  myndigheterna använder nu OS som en förevändning för fler gripanden av uigurer.
    Senast i januari i år gjorde myndigheterna en räd mot misstänkta terrorister. Två personer dödades och 15 arresterades, enligt Amnesty International.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!