Sverigedemokraterna piskar upp rasismen ännu mer

2015-11-11 10:35:03
Sverigedemokraternas hets mot flyktingar känner bokstavligen inga gränser. Just nu har SD 30 utsända i sex länder som propagerar för att flyktingar inte ska komma till Sverige.

Den 15 oktober lanserade SD-topparna sin hetskampanj med målet att ingen flykting ”ens ska tänka tanken på att komma hit”. Under de följande 13 dagarna brann tio boenden för flyktingar. Nästa steg var att sända 30 (om det stämmer) av sitt fåtal aktivister till bland annat Grekland och Ungern. ”Flygblad” som visas upp i alla media innehåller alla rasistiska nyckelord: ”massinvandring”, ”burka”, ”halalslakt”, ”våld” med mera.
Syftet är att piska upp rasismen i Sverige ytterligare. Nästa steg är tv-reklam – som också mest kommer att uppmärksammas i Sverige.

SD parasiterar på ett existerande missnöje och en oro för framtiden. De säger att det svenska samhället faller sönder, att det inte finns pengar till utbildning och sjukvård. Men det är SD:s egna politik som bär ansvaret för nedrustad välfärd, inte flyktingarna. SD står för nedskärningar på 90 miljarder kronor till kommuner och landsting. I Region Skåne, där partiet är starkast, föreslår SD i år nedskärningar på 300 miljoner kronor.

SD skyddar de rika, miljardärerna och storföretagen. ”Våra rikedomar är borta”, skriver SD i flygbladet till flyktingarna. Inget kunde vara felaktigare – enbart aktieutdelningarna till de rika är i år på 200 miljarder kronor. SD står för traditionell högerpolitik. Rasismen är ett av kapitalismens viktigaste verktyg för att försöka ställa grupper av arbetare och vanligt folk mot varandra.

Att SD:s politik är högerpolitik understryks av att Moderaterna och KD nu konkurrerar med SD om att vara mest flyktingfientliga. Att även regeringen tar steg i denna riktning visar att de partier som följer de nyliberala påbuden från EU och storföretag ständigt tvingas att försämra villkoren för de mest utsatta, som just nu är flyktingar och migranter.

Att stoppa SD kräver både stora mobiliseringar mot rasism och klasskamp: strejk- och kamprörelser mot högerpolitiken. Den kampen behöver vara internationell, gemensam över gränserna. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!