Svindeln i Cannes

2013-11-14 09:52:50
4,6 miljoner kronor. Där ligger notan för Göteborgs skattebetalare för att finansiera politiker, tjänstemän och deras företagsvänners festande på franska rivieran i Cannes.

Öppen bar, lyxhotell, middagar, mingel, personliga presenter och champagne. I förra veckans Uppdrag Granskning avslöjar reportern Sophia Djiobaridis pampväldet och dess kvittohärva. Utöver dessa 4,6 miljoner kronor tillkommer moms, löner och sociala avgifter.
– Jag tycker att det är värt det. Det är en god investering, säger Patrik Andersson, vd för Business Region Göteborg som projektleder resan.
Efter Uppdrag Granskning har GT-Expressen den 6 november kunnat avslöja ”champagneflaskor för över 11 000 euro som Business Region köpt in”.
Det socialdemokratiska kommunalrådet Anneli Hulthén var en av de som själv var med i Cannes. Hon menar att Cannesresorna är värda pengarna, trots att de inte har kunnat visa upp några effekter.

Skandalerna bland Göteborgs kommunpolitiker och tjänstemän fortsätter. Uppdrag Gransknings nya avslöjande av kostnaderna för Göte­borgs kommuns deltagande på fastig­hetsmässan Mipim kommer efter avslöjandet om mutskandaler och korruption i staden.
Medan skola och omsorg ­drabbas av nedskärningar har kommunens tjänstemän och politiker festat för en halv miljon kronor genom att erbjuda sina deltagare ”öppen bar” på Cannes finaste hotell under sex timmar.
Göteborgs kommuninvånare får betala kalaset där kommunala ­bolag, förvaltningar och politiker deltar. Minst tio skattefinansierade kommunala bolag och förvaltningar har deltagit på arbetstid på Mipim.
För Göteborg stads räkning deltar till exempel kommunala bolag som allmännyttans Bostadsbolaget och Familjebostäder, samt moderkoncer­nen Framtiden. Det kommunala Bostadsbolaget skriver på sin hemsida att man deltar för att ”ta del av vad som händer inom bostadssektorn internationellt”. Men bland de som avslöjats i programmet finns Bostadsbolagets vd Bertil Rignäs som köpte klädesplagg som bokförts som lunch, och han är inte ensam.

Mats Andersson, tidigare vd på Älvstranden utveckling AB, har lämnat in ett kvitto på 750 kronor för ”frukostmat”, men inhandlandet strax innan avresa väckte misstanke för reportern och visade sig vara ”sex flaskor bubbel, gourmetmat, äkta parmesanost och färsk sparris”.
– Jag jobbar inte där så jag har inte något ansvar eller med detta att göra, säger Mats Andersson i programmet.
Den tidigare styrelseordföranden i Älvstranden, Mats Karlsson, åt bland annat gåslever, ankbröst och drack calvados på en middag där varken syftet med middagen eller vilka som var med har angetts i redovisningen, vilket Skatteverket kräver.
– Jag har ingen kommentar till det, säger Mats Karlsson till SVT.
Bertil Rignäs är en av de återkom­mande besökarna i Cannes. Han har också sett till att inte bara besöka mässans fyra dagar utan har även semestrat i tio dagar och låtit ­Göteborgs skattebetalare stå för kalaset.
– Vi kan inte kontrollera allt. Vi kan inte undersöka varje kvitto. Vi måste ha ett visst mått av tillit till våra medarbetare, säger Anneli Hulten (S) till GP.
Det verkar finnas en fuskar- och myglarkultur bland Göteborgs politiker och tjänstemän där man godkänner varandras kvitton utan att kontrollera vad som inhandlats.
Uppdrag Gransknings genomgång avslöjar att en rad kvitton är o­fullständiga. Till exempel har Bertil Rignäs köpt svarta damunderkläder storlek 40 för 60 euro som lämnats in som lunch. Kommunalrådet för Socialdemokraterna, Anna Johansson, tillika tidigare styrelseordförande för Bostadsbolaget, är den som godkänt kvittona.
Något avhopp från direktörsposten på Bostadsbolaget är inte aktuellt.
Bostadsbolagets ordförande Stefan Kristiansson, Miljöpartiet, hävdar att Rignäs har fullt stöd av en enig styrelse enligt GP den 8 november.
På kvitton från fastighetskontoret saknas syfte och namn på vilka som deltagit, vilket Skatteverket kräver. Uppdrag Granskning hittar även här privata utlägg.
Till exempel har Christina Johnsson, fastighetsdirektör i Göteborgs kommun, lämnat in två kvitton för två luncher, samma tid och för samma personer på samma dag, vilket hon har fått tillbaka pengar för.

”När politiker sitter på flera ­stolar samtidigt, i exempelvis kommunsty­relsen, nämnder och kommunala bolagsstyrelser, säger det sig självt att detta nätverk av personer inte säkrar tillräcklig styrning, kontroll och ansvarsutkrävande som grund för medborgerligt förtroende”, skriver Inga-Britt Ahlenius, professor vid Göteborgs universitet på GP Debatt.
Göteborgs politiker och tjänstemäns festande i Cannes kan inte kännas som annat än en baksmälla efter avslöjandet.

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!