”Ta från rika och ge till fattiga”

2012-09-12 14:29:39
Den 4 september arrangerade SAT (Andalusiens arbetares fackförbund) en demonstration i staden Malaga, där tusentals aktivister marscherade mot polisrepressionen mot proteströrelsen i Andalusien. Socialismo Revolucionario, CWI i Spanien, deltog i demonstrationen.

Ett antal aktivister ockuperade en bank i protest, vilket ledde till en attack från polisen som grep tolv av protestens ledare, varav fyra hålls inlåsta på obestämd tid.

En av de fyra är en framstående SAT-ledare, Diego Cañamero. Som Offensiv tidigare skrivit har Cañamero tillsammans med staden Marinaledas borgmästare Juan Manuel Sánchez Gordillo, som också är ledande inom SAT, väckt berömmelse och uppståndelse både nationellt och internationellt då de uppmanat till räder mot två mataffärer i Ecija och närliggande Arcos. Anledningen till detta var att donera maten till de fattigaste i regionen, som har drabbats hårt av krisen.
I Andalusien är 34 procent av befolkningen arbetslösa, i Spanien som helhet är en av fyra utan jobb.
Pedro Romero, borgmästare i staden Espera, deltog även han i ­räderna och sade att han ska fortsätta att ­agera i de fattigas intressen.
Gordillo och Cañamero ­insisterar på att räderna var symboliska, för att uppmärksamma att det faktiskt är de rika som tar från de fattiga. Gordillo kommenterar:
– Detta är den största stölden i kapitalismens historia. Bankernas o­hämmade kreditgivning skapade en gigantisk privat skuld. Nu använder de offentliga medel, som tas från de fattiga, för att rädda dem. Det är vad nedskärningarna i vård och utbildning handlar om.Vi vill visa att ­krisen har ett mänskligt ansikte. Människor förlorar allt – sina jobb, sina hem, och en del har inte ens tillräckligt att äta.

Efter alla uppmärksammade ­aktioner kallas Gordillo numera för ”Spaniens Robin Hood”. Han försöker även expropriera land runt om Marinaleda, för att bygga jordbrukskooperativ som kan så och skörda grönsaker och säd. Den regionala regeringen tycks stå maktlös inför Gordillo, som har ett stort stöd bland befolkningen.
Den spanska staten ­tillhandahåller numera ingen vård för papperslösa, utom i nödfall. Detta för att spara in pengar; 1,5 miljarder euro (13 miljar­der kronor) ska skäras bort. Det innebär att drygt 910 000 personer nekas vård. Beslutet har väckt stor upprördhet hos befolkningen runt om i hela Spanien.
Flera autonoma regioner, bland annat Andalusien, vägrar ge efter för trycket från den nationella ­regeringen och fortsätter att ge vård till pappers­lösa.
De styrande i Andalusien har ­lovat att själva stå för de nödvändiga kostnaderna.
En tre veckor lång marsch avslutades med en stor demonstration i Sevilla den 7 september.
Marschen började med 400 deltagare och slutade med 1 300, då fler och fler gick med under vägen. Marschen leddes av SAT och ­anledningen till protestmarschen var den ekonomiska och politiska kris som SAT beskyller bankerna för.

Cañamero är en radikal ­fackaktivist och säger att SAT kräver bland annat en garanterad minimilön för alla, fler offentliga arbeten och en omfördelning av offentlig mark för jordbruk. Han menar att protesterna så långt det går måste vara fredliga, men att så många som möjligt bör ta till gatorna och visa på folkets styrka. ­Rörelsen är också emot att familjer blir vräkta då de inte kan betala sina bolån.
Cañamero säger att rörelsens uppgift är att avslöja politikerna och bankerna för vad de verkligen är och att det är de som förvärrar krisen.
Socialismo Revolucionario ger fullt politiskt stöd till SAT och deras aktivism och begär internationellt stöd för de fängslade aktivisterna. CWI har en stor potential att bygga upp sina styrkor och kämpa mot repressionen av arbetarklassen och mot EU:s och den spanska regeringens nedskärningar och försämringar.

Louise Strömbäck

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!