Ta strid för jobben nu

2009-01-14 15:54:36
De senaste storvarslen från Teliasonera om 1 200 och från AB Volvo om 1 560 uppsägningar visar att den kapitalistiska jobbkrisen fortsätter att förvärras lika snabbt som under de tre senaste månaderna 2008, då 58 000 varslades av totalt 95 000 under helåret.
Stora delar av Västsverige håller samtidigt andan inför de besked om Saabs öde som väntas från GM och den svenska regeringen senast i mars. Med en nedläggning av Saab skulle även hotet mot existensen för Volvo Cars och otaliga underleverantörer i regionen öka dramatiskt.
Inräknat alla tillfälligt anställda och de indirekta effekterna för underleverantörer, kommuner, landsting och privat service hotar detta att leda till en ny öppen massarbetslöshet på 10 procent eller mer.
I Umeå är chocken stor över det nya varslet från Volvo Lastvagnar, som är stadens i särklass största industri, om 670 uppsägningar utöver de 500 som tidigare varslats. Både i Umeå och Skövde är varslen rena dråpslag som på några få månader halverar antalet Volvoanställda metallare. Därmed hotar också städerna att förvandlas till rena krisorter.
”Vi hade aldrig kunnat drömma om ett så stort varsel och kan inte se nå­gon relevans i den här siffran”, säger Unionen Teles fackordförande vid Teliasonera, där verksamheten redan beskrivs som ”anorektisk” och företaget gör fortsatt stora vinster.

Även AB Volvos storvarsel ifråga-sätts nu av IF Metall på alla nivåer. Vid Volvo Lastvagnar har de senaste rekordåren vänts till en accelererande negativ nettoorderingång på ett par-tre tusen lastbilar under det senaste kvartalet. Men det­ta beror delvis på svårigheterna att finansiera lån för köparna, samtidigt som de infrastruktur­investeringar som utlovas i USA:s, Tysklands och andra länders krispaket på ett par års sikt kan leda till en ökad efterfrågan på lastbilar och anläggningsmaskiner. Till och med den hittills så tyste Olle Ludvigsson i IF Metalls koncernfack kräver därför statligt stöd till utbildning med mera så ”att vi inte behöver skicka hem folk vi vet kommer att behövas igen i produktionen”.
I Umeå har facken uppmärksammat att Volvofabriken i belgiska Gent inte drabbas lika hårt. ”Där kan arbetarna i svåra tider gå ner på korttidsvecka med mindre lön och då betalas en del av lönen av den belgiska staten”, säger t o m det högersocialdemokratiska kommunalrådet Lennart Holmlund. Läget är likartat i Tyskland, Holland och Frankrike, medan de korttidspermitteringar i kristider som förut förekom även i Sverige har avskaffats.
Volvochefen Leif Johansson påstår i Göteborgs-Posten den 12 december 2008 att även Volvo lobbar för en modell, ”så att man slipper varsla”. I Tyskland har man enligt Johansson just utökat den tid man kan deltidspermittera utan att säga upp och i stället fylla ut med t ex utbildningar från 12 till 18 månader, vilket delvis bekostas av staten. En ökning till två år övervägs. Faktum är att både AB Volvo och Teliasonera hör till de storföretag som själva skul­le ha råd att låta de anställda dela på jobben med kortad arbetstid. Det skulle räcka långt med att dra in storföretagens absurda aktieutdelningar som formligen exploderat under 2000-talet, som slagit nya rekord 2008 och som väntas öka även krisvåren 2009.

Sveriges extremt svaga anställningsskydd så snart företagen andas om ”arbetsbrist” är krisåret 2009 en facklig och politisk skandal. De första arbetare som satte sig i en spontan strejk mot varslen skulle i ett slag rikta strålkastarljuset mot detta. Vad som krävs är en landsomfattande masskamp för jobb, facklig vetorätt mot varsel och kortad arbetstid.
RS/Offensiv vill också ha ett socia­listiskt krisprogram för massiva satsningar på klimatomställning, bostä- der, vård, skola och omsorg m m; höjd köpkraft för lågavlönade, studerande, barnfamiljer och fattiga pensionärer; förstatligande av banker, bil- industri, energisektor, andra storföretag och krisföretag för en demokratisk planering under kontroll av de an- ställda.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!