Uppdrag granskning har vid olika tillfällen det senaste året rapporterat om Telia Soneras affärer med diktaturer, vilket skapat en storm kring företaget och exempelvis ska ha skakat om maktbalansen i Uzbekistan. Det handlar om samarbete med säkerhetstjänster i olika diktaturer i Centralasien, där Telia Sonera tillåter fri avlyssning av alla samtal.
Uppdrag granskning sände den 22 maj ett avsnitt de kallade ”Kuriren från Moskva”. Journalisterna som tidigare undersökt Telia Sonera fick ett samtal av en man som sade sig ha ny information och bad om ett möte. Mannen var en kurir som hade skickats från Moskva av en man vid namn Alexander, som fortfarande är okänd.
Kuriren lämnade över ett antal dokument som Gulnara Karimova själv ska ha skrivit. I dokumenten finns information om Telia Soneras roll i Uzbekistan och om avtal mellan företaget och Gulnara Karimova. Dokumenten innehåller även handskrivna anteckningar som Uppdrag granskning efter undersökningar har kommit fram till är autentiska.
I dokumenten står det att Telia Sonera ska betala Gulnara Karimova motsvarande 35 miljoner kronor. Regimen har stängt ner konkurrerande telekombolag så att Telia ska kunna ta över deras kunder. Telia köper i princip abonnenterna från regimen.
Det står dessutom att Telia Sonera ska ”sponsra” ett antal kulturella aktiviteter som exempelvis konserter, som Karimova står bakom.
I dokumenten finns en lista där tre olika organisationer som ska ”sponsras” tre gånger per år angivits.
Karimova säljer också något som i dokumenten kallas ”konsultation” till Telia Sonera, vilket snarare handlar om beskydd i utbyte mot mutor.
Efter förra årets avslöjanden om mutaffärer i Uzbekistan har Telia Soneras ledning nästan helt bytts ut och de säger att det var en engångsföreteelse. Men det verkar snarare handla om en utbredd mutkultur inom företaget som inte försvann med den gamla ledningen.
Bolagets förre Lars Nyberg tvinga-des att avgå på grund av mutskandalen, men flera andra ur ledningen sitter kvar och har dessutom blivit befordrade, trots att de är misstänkta för mutbrott.
Per-Arne Blomquist, bolagets nuvarande vd, nekar till att Telia Sonera någonsin förhandlat med Karimova och att det finns en mutkultur. Däremot förnekar han inte att det har pågått en förhandling om ”konsultation”, men att de tackade nej. Förhandlingen ska ha skett med Takilant Ltd, ett företag som ägs av Gayane Avakyan som är Karimovas högra hand. Takilant Ltd ska tidigare ha tagit emot en muta på 2,3 miljarder kronor från Telia Sonera, som har gått genom schweiziska banker där båda företagen är kunder.
Telia Sonera har tidigare avslöjats som medhjälpare till regimens förtryck i Centralasien genom att tillåta full avlyssning av abonnenterna, vilket har lett till ett stort antal gripanden av oppositionella.
Louise Strömbäck