Telia Soneras muta till Azerbajdzjans diktatur – 6 miljarder

2015-06-18 13:49:38

foto: LARS-AKE JOHANSSON
Mutor, korruption och stöd till diktaturer är vardag för Telia.

Telia Sonera har vid flera tillfällen avslöjats som delaktiga i muthärvor med olika regimer. Nu avslöjas att Azerbajdzjans president med familj har mottagit mutor från bolaget på minst 6 miljarder kronor.

År 2013 framkom det att Telia Sonera har varit direkt involverade i en mutaffär med diktaturen i Uzbekistan, som sedan Sovjetunionens upplösning har styrts av Islam Karimov och hans familj. Telia Sonera har även stöttat Kazakstans diktatur genom att tillåta den att avlyssna kundernas telefonsamtal och meddelanden, vilket har lett till att ett stort antal regimkritiker har gripits och fängslats.

Nu har SVT:s Uppdrag Granskning, TT och det globala korruptionsutredande journalistnätverket OCCRP avslöjat ännu en muthärva, den här gången i Azerbajdzjan. De mutor på minst 6 miljarder kronor som har betalats ut är betydligt större än Telia Soneras tidigare mutor. 

Telia Soneras dotterbolag i Azerbajdzjan heter Azercell. Fram till februari 2008 ägdes en tredjedel av bolaget av den azeriska staten, innan Telia Sonera under dåvarande vd:n Lars Nyberg köpte ut den staten. Priset på 180 miljoner dollar (ungefär 1,5 miljarder kronor) var en rejäl rabatt – marknadsvärdet var egentligen 785 miljoner dollar (drygt 6,6 miljarder kronor).

Men Telia Sonera behöll inte aktierna, utan gav bort dem till en lokal partner, Cenay Iletisim, som har nära anknytning till presidentens döttrar. Iletisim betalade ingenting för bolaget, utan övertagandet finansierades istället av ett lån från Telia Sonera.

Men partnern hade rätt att bli utköpt av Telia Sonera till marknadspriset på 6,8 miljarder kronor och borträknat lånet blev vinsten runt 6 miljarder kronor. Detta var ett sätt för Azerbajdzjans diktator och hans familj att stjäla 6 miljarder kronor från staten, med Telia Sonera som mellanhand.

Den azeriska journalisten Khadija Ismayilova är en av dem som ligger bakom avslöjandet och hon har även avslöjat andra skandaler som rör  landets diktatur. På grund av hennes journalistiska arbete har hon blivit fängslad av den azeriska staten. Hon riskerar tolv års fängelse. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!