Temperaturen skruvas upp i klimatkampen

2008-09-01 14:22:23
Seminariet om klimatförändringarna på årets CWI-skola var helt klart en av höjdpunkterna på programmet.
Runt om i världen har CWI startat miljökamp. Vad som är frågan, är hur vi tar den vidare, vilka frågor som är viktigast och hur vi knyter ihop kampen internationellt.

Nikos från Grekland inledde seminariet. ”Klimatförändringarna är redan här. Extrem torka, skogsbränder och översvämningar är något som vi från och med nu måste leva med”, var en av de första poängerna han gjorde, och det är lätt att se när han visade på hur skogsbränderna har rasat under de senaste åren i Grekland.

Under de senaste åren har temperaturen stigit med 0,5 grader. Innan år 2100 kan temperaturen ha stigit med 2-3 grader och världshaven beräknas stiga med 0,5 till 3 meter, enligt FN:s panel för klimatförändringar (IPCC). Frågan om klimatförändring­arna påverkar nu hela världsekonomin. Även kapitalisterna oroas av ut- vecklingen.
Matprisökningen kan spåras tillbaka till klimatfrågan. Torka och översvämningar har förstört spannmål, och spannmål används för att producera etanol och biodiesel.

Vem som bär ansvaret för de enor­ma utsläppen av växthusgaserna är lätt att se, då USA står för en tredjedel av de utsläpp som skett i världen och Kina nu släpper ut mer växthusgaser än USA.
Klimatkatastrofen är en del av den världskatastrof som kapitalismen har skapat. För att stoppa klimatförändringarna måste kapitalismens störtas. Så länge vinsterna för storföretagen går före miljöns behov kommer utsläppen att fortsätta att öka.
Mattias Bernhardsson från Sverige tog upp om vad ett socialist miljöpro­gram måste innehålla, med konkreta exempel från hela samhället – från jordbruk till inrikestransporter.

CWI i Grekland har genom kampanjen Grön Attack, som startades för drygt ett år sedan då landets skogar brann, visat hur en socialistisk miljökamp kan bedrivas.
Grön Attack samlar tusentals miljöaktivister och man har fått så många mail att man inte hunnit svara på alla frågor. Men alla som vill får nu  ett mailutskick som når flera tusen personer. Att intresset är stort gav två aktivi­teter i Aten besked om; det såldes t-tröjor, klistermärken och så vidare för sammanlagt 15 000 kronor.
Att kampen måste tas på ett alleuropeiskt plan var en självklarhet. Vad som krävs är att arbetare och ungdomar sätter dagordningen.

Joel Eriksson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!