Terrorn dödar allt fler i Kabul

2017-06-11 10:42:24

foto: Wikimedia Commons
Trots fruktansvärda terrordåd kommer Sverige att fortsätta utvisningarna. (Bilden är från 2002)

Det bestialiska bombdådet i Afghanistans huvudstad Kabul den 31 maj dödade fler än 90 personer och skadade omkring 400. Bomben var så kraftig att den skadade byggnader nära en mil bort från dess detonation utanför Tysklands ambassad i ett av Kabuls hårdast bevakade områden, som också har ansetts vara det säkraste.

Dagen innan den blodiga terrorattacken hade ett 20-tal afghaner utvisats från Sverige till ett Kabul som har drabbats av flera förödande attentat i år. Förra veckan var den svartaste hittills: ”Totalt har 117 människor dödats och 586 skadats”, enligt den tyska nyhetsbyrån DPA den 3 juni.
Trots terrorbombens massaker den 31 maj säger Migrationsverket (läs regeringen) att utvisningarna till Afghanistan kommer att fortsätta. Detta till skillnad från den tyska regeringen som tillfälligt har stoppat en planerad utvisning till Afghanistan som en följd av terrordådet den 31 maj och starka protester. Tisdagen den 30 maj kämpade 300 lärlingselever i Nürnberg i en strid mot polisen för att hindra att en klasskamrat skulle föras bort till ett förvar och utvisning dagen därpå.

Efter det blodiga, fega terrordådet har demonstrationer ägt rum i Kabul och staden Herat mot våldet och den korrupta regeringen. Demonstranter har också rest krav på president Ashraf Ghanis avgång. Även under den gångna helgen genomfördes demonstrationer, trots nya terrorattacker och att demonstranter har dödats av säkerhetsstyrkor.
Den 3 juni dödades 20 personer på en begravning av en demonstrant som hade skjutits ihjäl av säkerhetsstyrkor dagen innan.

Säkerhetsläget i Afghanistan har stadigt försämrats, samtidigt som allt fler afghanska flyktingar i Sverige och EU får avslag på sina asyl­ansökningar. Tvångsutvisningarna ökar.
Under årets första månader har antalet tvångsutvisade från EU till Afghanistan varit dubbelt så många som under samma tid ifjol.
Större delen av de ungdomar som har utvisats från Sverige efter två år i landet är hazarer, en förföljd minoritet i Afghanistan. De unga har oftast aldrig ens varit i Afghanistan, eftersom deras föräldrar flydde till Iran redan innan de föddes. När Iran hotade med militärtjänstgöring i krigets Syrien tvingades de unga att fly vidare.
De som har utvisats kommer till ett krigshärjat Afghanistan som sjunker djupare och djupare ner i armod. Arbetslösheten ligger på närmare 50 procent och fattigdomen är extrem. Två av fem barn under fem år i Afghanistan är kroniskt undernärda (hälften är svårt undernärda).
De utvisas till ett Afghanistan där ”skolor stängs i en alarmerande takt på grund av att kriget snabbt sprider sig till områden som tidigare ansågs som säkra” (människorättsorganisationen Human Rights Watch den 22 maj).

Det är tiotusentals afghanska flyktingar som EU-regeringar vill utvisa med hänvisning till att ”stora städer som Kabul är tillräckligt säkra” (nyhetsbyrån Reuters den 31 mars). EU-regeringarnas påstående är en lögn som dödar.
Krigets Afghanistan skördar allt fler civila offer. Under år 2016 dödades eller sårades 11 418 civila, en ökning med tre procent sedan året innan och det högsta antalet sedan talibanerna störtades hösten 2001. En tredjedel av offren förra året, 923 döda och 2 589 skadade, var barn – en dramatisk ökning på 24 procent, enligt UNAMA, FN:s mission i Afghanistan.
Det finns inget område i Kabul som kan betecknas som ”säkert”. I mitten av mars angreps militärsjukhuset Sardar Daud Khan i närheten av den amerikanska ambassaden (som är en starkt bevakad fästning) i Kabul. Efter stridigheterna inne i sjukhuset hade kanske så många som 100 människor dödats, de flesta vårdanställda och patienter.

Terrorn och våldet är ständigt närvarande i Kabul. Bomben den 31 maj var en brutal påminnelse om att det USA-ledda kriget har varit ett totalt misslyckande.
Det USA-ledda kriget, som inleddes med invasionen av Afghanistan år 2001, skulle slå ett dödligt slag mot terrorismen och driva bort talibanerna. Men resultatet har blivit det rakt motsatta. Idag skördar terrorn allt fler offer. Bland de många mordiska terrorförband som härjar i Afghanistan finns numera också IS, och talibanerna kontrollerar en större landyta än någonsin sedan år 2001.
Afghanistan är i händerna på krigsherrar som terroriserar befolkningen och tjänar miljoner på opium. Landet står för 90 procent av världens opiumproduktion.

Kriget i Afghanistan är det längsta och mest kostsamma som USA har utkämpat och nu vill USA:s president Donald Trump, efter att ha släppt en jättebomb över Afghani-
stan i april, skicka ännu fler amerikanska soldater (3 000 till 5 000) till Afghanistan. Att på nytt skicka fler utländska soldater till Afghanistan kommer inte att lösa något. Det är en åtgärd som är dömd att bli ännu ett imperialistiskt misslyckande.
Att de utländska trupperna dras bort är en förutsättning för att folket i Afghanistan själva ska kunna bestämma sin framtid. Vägen till fred i Afghanistan är lång och kan endast öppnas upp om landets fattiga massor förenas i en gemensam kamp mot förtryck, terror, krigsherrar, kapitalism och imperialism.
Utvisningarna till krigets Afghanistan måste omedelbart stoppas.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) säger:

  • Stoppa tvångsutvisningarna och polisjakten på flyktingar. 
  • Återinför asylrätten. Amnesti för ensamkommande flyktingbarn och papperslösa. 
  • Riv Fort Europas murar. Säkra vägar till Europa för flyktingar. Avskaffa Dublinförordningen. Riv upp EU:s avtal med Turkiet och Afghanistan. 
  • Masskampanjer mot rasism och skuldbeläggning av flyktingar. 
  • Gemensam kamp för jobb, välfärd, bostad och ökade resurser till kommunerna – låt rika, banker och storföretag betala. 
  • Global kamp mot imperialismens plundring och militarism. 
  • Bygg en massrörelse mot terror och våld – för en socialistisk värld i fred och frihet.


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!