Tonen hårdnar i striden om helgtillägget

2009-10-21 15:55:16
Återigen demonstrerade cir­ka 100 personer för att försvara helgtillägget, på lörda- gen den 17 oktober.
Flera tal hölls och stöduttalanden lästes upp från gruvfyran och gruvtolvan samt från Stockholms sopgubbar.

I stöduttalandet från gruvfacken sä­ger man att det inte går att vänta tills nästa val med att ta strid mot attackerna på arbetslösa, sjuka och pensionärer samt mot oskäliga lönesänk- ningar.
Stockholms sopgubbar skrev att man ska resa ett plakat för de vårdan­ställda i Luleå kommun i samband med en egen protest som man höll måndagen den 19 oktober (se artikel på sidan 4).

– Hur kan Socialdemokraterna på­stå sig representera låginkomsttagare och kalla sig arbetarparti då de sänker lönerna för dem som redan är lågavlönade? Om socialdemokraterna som kallar sig arbetarparti gör så här, vad kan vi då förvänta oss av ett borgerligt parti? sa Carolina Löf från Nätverket för Helgtillägget.
– Samtidigt som helgtillägget ska tas bort vill kommunen anställa ytterligare en kommunchef, antagligen för omkring 60 000-70 000 kronor i månaden, för att ”Det är så mycket att göra”. När ni säger till chefen ”Vi har så mycket att göra”, när har man då svarat ”Ojdå, det var inte bra. Då måste vi anställa mer folk”?, undrade Jonas Brännberg från Rättvisepartiet Socialisterna.
– Rättvisepartiet Socialisterna an­ser att det nu är dags för Kommunal, och alla fackföreningar, att avbryta sitt stöd till S och istället delta i diskussionerna om hur ett nytt, kämpan­de arbetarparti ska kunna byggas. Ett arbetarparti vars företrädare lever på vanliga arbetarlöner och lever i den verklighet vi lever, sa Jonas Brännberg, vilket möttes av stora applåder.

Kommunal var inbjudna att tala på demonstrationen, men ingen representant dök upp.
Lars-Arne Palmgren gick upp och höll ett spontant kort anförande:
– Jag har tidigare röstat på Socialdemokraterna, men nu röstar jag på RS. Det uppmanar jag alla er att göra, sa han, vilket åhörarna applåderade åt.
Rättvisepartiet Socialisterna har som enda parti ställt upp i kampen för helgtillägget. På demonstrationen såldes 12 nya prenumerationer på Offensiv och många visade intresse för att delta på ett offentligt möte under rubriken ”Hur ska vi göra facket kämpande?”.

Striden om helgtillägget är än­nu inte över. Förhandlingar pågår mellan fack och arbetsgivare.
– Vi kommer inte att ge oss förr­än vi får ha kvar helgtillägget, eller får ett avtal som är minst lika bra, sa Carolina Löf.

Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!