”Trångboddhet, vägglöss och råttor i korridorerna”

2013-08-21 11:52:30
Kriget mellan Sveriges studenter och bostadsmarknaden trappas upp. Det vittnas om trångboddhet, vägglöss, råttor i korridorerna och paradoxala hyreshöjningar. Trots det tvingas studenterna själva att ta fighten för att få en dräglig boendesituation.

I ett studentboende i Bromma vaknade studenterna av att det sprang råttor i lägenheten. När detta togs upp med hyresvärden Micasa Fastigheter (ägt av Stockholms stad) var svaret att det inte var något som de kunde åtgärda. Studenterna fick själva försöka göra det bästa av situationen genom att täppa till hål och gillra fällor.
Men det är inte bara råttorna som studenterna tvingas att tampas med. Det bristande underhållet av lägenheterna med vägglöss, spruckna lister och stopp i avloppen tvingar också fram upprepade samtal till hyresvärdarna – utan någon respons.
Micasa säger sig vara medvetna om problemet men menar att det är hyresgästerna som måste ta sitt eget ansvar. Detta är inget unikt fenomen, samma problem råder överallt i landet där hyresvärdar och fastighetsbolag vägrar ta ansvar för det katastrofala skick som studentbostäder ofta är i. När etablissemanget åter tar ord som ”brist på ekonomiska resurser och medel” i sin mun som svar på bostadskrisen, måste vi avslöja deras lögner.
De tilltänkta och lovade siffrorna på antal studentlägenheter som ska byggas och hur många som de facto har byggts under de sista åren är inte ens i närheten av behovet som finns idag.

Nyligen fick studenter
på Pilegårdsgatan i Göteborg besked om hyreshöjning på 25 procent av Stena Fastigheter. Med beskedet på lådan skickade de med det gamla hyreskontraktet som hyresgästerna själva fick säga upp för att sedan skriva på det nya kontraktet med den nya hyran. Men någon upprustning var det aldrig tal om, trots den låga standarden på studentlägenheterna. Istället var beskedet att de inte hade höjt hyran på flera år.
Men där har studenterna börjat ta strid genom att sätta upp lappar i korridoren och ha namninsamlingar med budskapet ”Skriv inte på kontraktet, betala inte den nya hyran!” Genom Hyresgästföreningen kommer de att bestrida höjningen.

Det blir tydligt
att det inte handlar om att förvalta och rusta upp de studentbostäder som finns, utan om huruvida det går att göra mer vinst på dem. Men det går att i enad kamp ta strid mot de som besitter makten. Studentföreningar som hyresgästföreningar måste tillsammans med de boende gå samman och kräva en massiv byggkampanj för billiga och bra bostäder där du inte behöver dela rum med vägglöss eller råttor. Vi måste också kräva en upprustning av miljonprogrammen och av övriga lägenheter som inte håller måttet.

Caroline Holmgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!